Brzy začne mrznout, pomozme zvířatům v zahradě přezimovat

768

Jakmile podzim pokročí a teploty klesnou k nule, mnohé druhy živočichů výrazně utlumí aktivitu, či dokonce začnou hibernovat a probudí se až na jaře. Některá z těchto zvířat jsou častými hosty našich zahrad. My tak máme skvělou příležitost nabídnout jim útočiště. A v polovině října je nejvyšší část s tím začít.

 

Ježci se před zimou potřebují vykrmit. Pomoci jim můžete i krmnou stanicí! (Foto: Pavel, vedoucí expedie ZD)

Základní poučka pro přírodní zahrady je jednoduchá: čím méně budeme úzkostlivě uklízet a trvat na dokonalém řádu, tím více se u nás bude dařit zvířatům. Krátce střižený trávník, perfektně shrabané a uklizené listí životu nesvědčí. Neudržovaný kout zahrady, kde se rozpadá suchá tráva, tlí staré dřevo a jsou zde naskládané kameny a větve tvořící škvíry a úkryty, naopak přilákají celou řadu živočichů. Pojďme se podívat na to, jak podpořit konkrétní druhy.

 

Ježci budou vděční za neuklizené spadané listí

Zima je problém hlavně pro zvířata, která se živí hmyzem. Právě kvůli nedostatku přirozené potravy odlétají ptáci na jih. Ježci, typičtí hmyzožravci, takovou možnost nemají. Proto chladné měsíce přečkávají v

Domeček pomůže ježkům přečkat zimu.

hibernaci, tedy ve stavu, kdy jsou neaktivní, výrazně zpomalí metabolismus a postupně spotřebovávají energii. K tomu si na podzim budují složitá hnízda, kde je nikdo nebude rušit a zároveň zůstanou v teple. Pokud jim chceme být nápomocní, je důležité nechat jim na zahradě potřebný materiál: neodvážet spadané listí, položit v klidnějším koutku posekanou trávu a neuklízet drobné větvičky. Jestliže chceme ježkům dopřát skutečný luxus, můžeme jim koupit pohodlný domek, který si bodlináči sami přizpůsobí svým potřebám.

 

Pro ježky je důležité pořádně se před zimou vykrmit. Ještě na podzim se rodí poslední mláďata, která musí spěchat, aby nabrala potřebné zásoby, ze kterých budou čerpat celou zimu. Pomoci jim můžeme kvalitním krmením, díky kterému získají dostatečnou hmotnost. Ať se jedná o specializované konzervy nebo granule, jsou plné potřebného tuku a bílkovin, takže ježci zesílí.

 

V zimě poletuje minimum hmyzu, netopýři tak musí výrazně omezit aktivitu.

Netopýrům pomohou škvíry, staré stromy a budky

Trend zateplování budov dělá netopýrům vrásky. Zatímco dříve se jednoduše dostali do kůlen a půd, kde v klidu přečkali období bez hmyzu, teď to mají výrazně těžší. Jestliže máme na pozemku starou kůlnu, kterou plánujeme bourat, počkejme s tím do jara. Stejně tak bychom neměli kácet staré stromy či likvidovat mrtvé kmeny. Právě v dutinách se často schovávají zimující netopýři a ročně jich takto spousta zbytečně zahyne. Před každým kácením vzrostlých stromů je proto potřeba zajistit posudek odborníka, který zjistí, zda v něm nemají domov živočichové.

 

Existují i budky, kterými dokážeme potřebné prostory nahradit. Jsou důkladně izolované, takže v nich

Budka je izolovaná, netopýři v ní bez problému přečkají mrazy.

netopýři přečkají i chladné měsíce. Do dřevocementové budky se vejde velké množství netopýrů, rekord vytvořilo 180 jedinců!

 

Kompost jako útočiště pro obojživelníky a plazy

Zatímco během roku kompost slouží jako zdroj kvalitního a úrodného humusu, v chladných měsících pomůže přežít žábám a užovkám. Uvnitř hmoty probíhají rozkladné procesy, které lehce uvolňují teplo. Tlustá vrstva hmoty navíc slouží jako skvělý izolant před mrazem. Do hloubi se tak s oblibou schovávají obojživelníci a plazi, kteří zde počkají na oteplení.

 

Kdo nemá kompost, tomu se nabízí příležitost ke kreativitě. Můžeme se vrhnout na stavbu jednoduchého hadníku, kde plazi nejen bez problému přezimují, ale také zde mohou na jaře naklást vajíčka a využívat ho jako skrýš po zbytek roku.

 

Péči potřebují i ryby a hmyz

Obojživelníci se rádi schovají do kompostu, někteří ale zimují i na dně zahradních jezírek. Ta ale nesmí promrznout.

Speciální kategorii představují zahradní rybníčky. Pokud si chceme být jisti, že chované rybky přežijí zimu  v pořádku, měli bychom v nejhlubším bodě naměřit alespoň 1 metr, nejlépe ještě více. V opačném případě hrozí, že voda promrzne až ke dnu a rybky nepřežijí. Raději proto zařiďme jejich přezimování v nádrži, kterou umístíme třeba do sklepa či garáže.

 

A nezapomínejme ani na hmyz. Stejně jako netopýři, i motýli s oblibou zimují v kůlnách a na půdách. Hmyzu i pavoukům vyhovují dutá stébla – pokud tedy na podzim stříháme vysoké traviny, část přírodního materiálu nechejme ležet v opuštěné části zahrady.

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.