Týden skleněného zabijáka: jak chránit ptáky v okolí před nárazy do oken

866

V současnosti je módní odlehčená architektura, která intenzivně pracuje se sklem. Jenže ruku v ruce s krásným designem by měla jít i zodpovědnost. Velké skleněné plochy, jako jsou okna, prosklené dveře, výlohy, francouzská okna, zastávky MHD či opláštění budov je nutné zabezpečit proti nárazu ptáků. Ti totiž sklo nevnímají jako překážku. V Zelené domácnosti nabízíme polepy různých vzorů, velikostí i barev, díky kterým přestanou být skleněné plochy pastí.

 

V okně se sice odráží stromy, ale nálepky ptáky chrání před nárazem.

Ptáci sklo vůbec nevidí, nebo se v něm odráží okolí jako v zrcadle. Opeřenec se domnívá, že letí mezi stromy a místo toho v plné rychlosti narazí do tvrdé plochy, což je pro křehká ptačí těla často osudné. Jen v Česku takto zbytečně zemřou stovky tisíc ptáků, a to každý rok. Česká společnost ornitologická, která e-shop Zelená domácnost provozuje, proto na konci září vyhlašuje Týden skleněného zabijáka, který na tato rizika upozorňuje. Náš blog se zaměřuje na praktickou stránku věci – tedy na to, jak můžeme zabezpečit skleněné plochy ve svém okolí.

 

Ne, jedna dravčí silueta nepomůže

Znalosti se vyvíjí. Problém s úhyny ptáků po nárazu do skla bylo třeba už před lety řešit třeba u protihlukových ochran kolem dálnic. Zatímco dříve se zde lepila ona proslulá silueta letícího dravce, dnes už víme, že toto řešení nefunguje. Vzhled dravce pěvce neodstraší, jednoduše se snaží černou skvrnu obletět a o sklo si stejně ublíží. Naopak se ukazuje, že je daleko důležitější použít drobnější vzor, kterým je ale plocha pokryta hustě a v pravidelných rozestupech. Ať už volíme tečky, kroužky nebo pruhy, důležité je, aby mezi nimi byla maximálně 10centimetrová mezera.

 

V Zelené domácnosti máme široký výběr polepů

Je skvělé, když lidé ptáky v zahradách a na balkonech krmí. Zároveň bychom ale měli vytvářet bezpečné prostředí, kde nehrozí žádná kolize. V našem e-shopu máme celou řadu polepů. Všechny mají společnou vysokou účinnost a snadné použití. Stačí je jednoduše sloupnout z archu a přilepit – nejlépe z

V Zelené domácnosti je na výběr celá řada různých polepů.

venkovní strany skla.

 

UV nálepky  – velkou výhodou je jejich decentnost. Pro lidské oko jsou velmi nenápadné, naopak ptáci je vnímají. Ovšem pozor, je nutné je co dva roky měnit za nové, protože UV efekt vyprchává. V našem e-shopu pořídíte arch už od 119 korun.

 

Ptačí siluety – nálepky jsou ideální třeba pro zastávky či výlohy. Ať už se rozhodneme pro plné, nebo s průhlednými pruhy, nezapomínejme, že ptačí silueta funguje jen v případě, že je jich více a dělí je jen 10 centimetrů.

 

Tečky, kapky a další – nejen pro komerční budovy jsou vhodné pravidelné tvary, jako jsou kolečka různých barev, čtverečky či kapky. Arch se 40 nálepkami pořídíme už za 95 korun.

 

Například zabezpečení zastávek nebo oken ve škole nás ale nemusí stát ani korunu. Stačí se domluvit s odpovědným člověkem a poté plochu vyzdobit třeba dětskými obrázky.

 

Někdy jsou dobrý a špatný příklad hned vedle sebe

Rozdíl mezi efektivní a nedostatečnou ochranou dobře ilustruje vlaková zastávka v Mirošovicích u Prahy, kde má Zelená domácnost svůj sklad. Na levé straně je typická chyba – osamocená dravčí silueta na velké ploše. Pták, který chce přeletět trať, se chce nálepce vyhnout a místo toho plnou silou narazí do skla. Pravá část je naopak ukázková, střídání poloprůhledných a průhledných pásů si ptáci všimnou a skleněné překážce se snadno vyhnou. SŽDC, která se o podobnou infrastrukturu stará, si každopádně zaslouží pochvalu – naprostá většina nových zastávek, skel na mostech a čekárnách obsahuje velmi dobře navržené prvky na ochranu ptáků.

 

Vlevo problém, na pravé straně ideál.

Co dělat, pokud najdeme zraněného ptáka?

Sedíme u stolu, pijeme kávu – a najednou nás vyleká rána do skla. Venku v trávě leží drobný ptáček, který sotva jeví známky života. Stát se to může

Obětí nárazů do skel jsou často drobní pěvci. (Foto: Kateřina Ševčíková)

dokonce i v situaci, kdy máme okna poctivě polepená. Stačí, když se pěvec snaží uniknout před krahujcem a nevybere zatáčku. Pokud se pták rovnou nezabije nebo nemá těžké zranění, můžeme mu pomoci, aby se vzpamatoval. Jako první pomoc poslouží klasická kombinace teplo + tma + klid. Ptáčka vložíme do papírové krabice vystlané ubrousky a necháme ho ve tmě a v klidu odpočinout. Nepodáváme mu žádné krmení ani vodu, jeho stav bychom mohli spíš zhoršit. Po dvou hodinách ho zkusíme vypustit do přírody. Pokud nepozorujeme žádné zlepšení, je vhodné kontaktovat záchrannou stanici, tu nejbližší doporučí výborná aplikace či web Zvíře v nouzi.

 

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.