Čím přikrmovat veverky

740

Možná máte velké štěstí a veverky vám chodí až k domu, kde je můžete pozorovat a na dosah ruky sledovat, jak si z krmítka vybírají dobroty. Možná máte středně velké štěstí a veverky vám chodí alespoň na krmítko umístěné v prostoru zahrady a sem tam vám dovolí je z dálky tiše pozorovat. Pro vás pro všechny je následující článek o tom, čím vším můžete veverkám na krmítku udělat radost.

Oříšky

Jako první si dáme to evidentní. Veverky a oříšky k sobě prostě patří. Můžeme jim nabídnout vlašské nebo lískové ořechy. Klidně i ve skořápce, veverky louskání zvládnou a ořechy jim déle vydrží.

Zajímavou pochoutkou je kokosový ořech, dužinu rády vykusují.

Semínka

Veverka na krmítku
Veverka na krmítku, foto: Barbara Vávrová

Oblíbená jsou slunečnicová semínka, dýňová semínka, piniové oříšky (jsou to semínka borovice, tedy ne oříšky, i když se jim tak říká), jedlé kaštany, arašídy, kukuřice
U arašídů a kukuřice dejte pozor na plísně, arašídy jsou z toho důvody lepší pražené (samozřejmě nesolené), jsou trvanlivější.

Pozor, mandle ve větším množství jsou pro veverky jedovaté. Všeobecně pecky obsahují látku, která se po požití mění na kyanid, nejen veverky by jich neměly jíst mnoho.

Loupané nebo neloupané?

Veverky se při loupání zabaví a navíc si můžou ořechy nebo semínka uschovat na zimu, což také rády dělají. Potrava se slupkou má prostě delší trvanlivost. Pokud ale chcete, aby si veverky snědly oříšky spíše na místě, zvolte neloupanou variantu.

Ovoce a zelenina

Veverčí hostina
Veverčí hostina, foto: Záchranná stanice pro veverky Pinky

Z ovoce můžete zkrmit třeba jablka nebo hrušky. Ze zeleniny jim můžete dát mrkev, dýni, okurku, cuketu…čerstvé nebo i sušené, záleží na sezóně.

Pozor, pokud budete veverkám dávat do krmítka čerstvé ovoce nebo zeleninu, je potřeba pravidelně kontrolovat (ideálně jednou denně), jestli zbytky neplesniví.

Houby

Veverky v přírodě běžně konzumují houby, vy jim můžete na krmítku nabídnout žampiony nebo třeba přebytky z bedly. Předpokládám, že ostatní jedlé houby jsou taková vzácnost, že je lepší nechat na veverkách, ať si je samy nasbírají.

Kromě jídla potřebují veverky i pít, takže jim můžete vedle krmítka umístit misku s vodou, aby mohly všechny ty dobroty, co jste jim přichystali, pořádně zapít. Pokud krmíte veverky přímo na parapetu, k tomu účelu se osvědčilo ptačí krmítko na okno (s přísavkami) v kombinaci s miskou na parapet.

 

Za úvodní fotku děkujeme Barbaře Vávrové.

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.