Domky pro ježky ze Zelené domácnosti

1 176

Ježci patří mezi vítané návštěvníky našich přírodních zahrad, my lidé jim ale připravujeme spoustu nástrah a přímo nebo nepřímo ohrožujeme na životě nejen jednotlivce, ale i celé populace ježků. Naštěstí se ale stále více lidí o tyto milé bodlinaté sousedy upřímně zajímá a vytváří takové zahrady, ve kterých se mohou ježci ukrýt, najít něco k jídlu a s trochou štěstí se v nich mohou i úspěšně rozmnožit.

K tomuto účelu může sloužit také domek pro ježky. V Zelené domácnosti najdete několik typů ježčích domků, o kterých se chci dnes krátce zmínit, probrat rozdíly mezi nimi a jak s nimi na své zahradě zacházet, aby byli ježci v bezpečí.

K čemu slouží domek pro ježky

Domek pro ježky
Ilustrace: Schwegler

Ježčí domek poskytuje ježkům denní úkryt (ježci přes den spí), můžou ho využít ale také jako skrýš před predátory. Pokud je domek izolovaný, mohou v něm ježci v zimě hibernovat. Ježci hibernují od listopadu do dubna, ale záleží to především na teplotě a počasí. Pokud ježek shledá domek dostatečně lukrativním pro rozmnožení, může v něm navíc samička porodit a vyvést mláďata.

Domky pro ježky nezabírají na zahradě příliš místa a jsou vyrobeny tak, aby přirozeně splynuly s prostředím. Pro ještě lepší kamufláž a také lepší izolaci lze domek navíc překrýt přírodním materiálem (větvemi, listím atp.).

V eshopu Zelené domácnosti můžeme vybírat ze tří lehčích ježčích domků a jednoho celoročního dřevocementového domku.

Domky z materiálu Brushwood

Vnitřní konstrukce domku je tvořená z lakovaného ocelového rámu, ten je překrytý vodotěsnou fólií, na vnější straně je materiál, kterému se říká brushwood, což je něco jako naše vrbové proutí, má ale mnohem delší životnost.

Domek pro ježky kulatý je úplně základní typ ježčího domku. S průměrem 46 cm je prostorný a pojme i matku s mláďaty.

Domov pro ježky typ 2017 má oválný tvar a navíc dřevěný čelní panel s bezpečnostním vchodem. Vnitřní prostor je také dost velký i pro samičku s mláďaty – rozměry: 21 x 38 x 49 cm.

Domek pro ježky s ochranou – typ 2022 má šikovný dlouhý vstupní tunel, který chrání ježky před predátory. Také tento typ domku mohou ježci využít pro rozmnožování.

Jak na domky s lehkou konstrukcí

Izolace

Pokud chceme, aby mohl ježek v tomto typu domku v zimě hibernovat, je potřeba domek dodatečně izolovat. Stačí na něj navrstvit různý přírodní materiál (větve, větvičky, listí atp.). Pozor, vchod musí zůstat volný.

Ukotvení

Domky s touto konstrukcí – drát/izolace/brushwood – jsou poměrně lehké. Pokud se v okolí pohybují větší predátoři (psi, lišky a jezevci), kteří by mohli domek nazvednout, je potřeba ho preventivně ukotvit do země (např. pomocí stanových kolíků).

Celoroční domov pro ježky – izolovaný

Dřevocementový celoroční domek pro ježky Schwegler
Foto: Schwegler

Pevný a bytelný ježčí domek ze speciálního dřevocementu, tento materiál zajišťuje extrémní životnost domku (cca 25 let), ale i velmi dobrou tepelnou izolaci. Vzhledem ke své váze 17 kg je domek odolný i proti nadzvednutí např. psem, i pro lidi je ale manipulace s domkem ztížená. Vzhledem k použitému materiálu je tento domeček dražší než výše uvedené domky, to nám ale vykompenzuje jeho odolnost a trvanlivost, záleží tedy na nás, na jak dlouho své soužití s ježky plánujeme.

Tento domek je jako jediný dodáván včetně izolující kruhové podlahy. Rozměry vstupního otvoru jsou 11 x 12 cm, samotný domek je vhodný i pro matku s mláďaty – vnitřní průměr 44 cm, výška 30,5 cm.

Kam umístit domek pro ježky

Vchod do domku nasměrujte na JV – JZ, aby byl vnitřek domku chráněn před studenými větry. Umístěte ho do klidnějšího koutu zahrady. Dovnitř domku můžete vložit listí nebo seno jako hnízdní materiál, zbytek si ježek nanosí sám dle potřeby.

Ježci na zahradě budou vděční za každý bezpečný úkryt, může to být i jen „obyčejná“ hromada klestí a listí nebo kompost, ve kterém si vytvoří pelech vystlaný přírodním materiálem a v pohodní přečkají i tuhou zimu. Za odměnu nám na zahradě pomůžou regulovat populaci slimáků, housenek, brouků a jiných „škůdců“ ohrožujících naše výpěstky.

 

Úvodní foto: Schwegler

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.