Ptačí lojové koláče

692

Lojové koule asi všichni známe, ale lojové koláče? A dokonce s oříšky nebo bobulemi! A jsme ještě na zahradě nebo jsme na nedělním čajovém dýchánku s domácími dobrotami? Jsme na zahradě, jsme u ptáků a lojové koláče jsou skoro to samé jako lojové koule, jen mají jiný tvar, jsou objemnější a balené po jednom.

Lojové krmivo můžeme ptákům nabízet po celý rok, ale na podzim a v zimě je to obzvlášť žádoucí, protože ptáci (s)potřebují při nižších teplotách mnohonásobně více energie. Lůj nebo hmyzí tuk, který se do lojového krmiva přidává, je navíc u ptáků velmi oblíbený (asi vědí proč), takže můžeme na svá krmítka přilákat ještě více ptačích druhů. V létě bychom si měli dávat pozor na vyšší venkovní teploty, lojové krmivo (koule, koláče, peletky) dávat jen do stínu (ne na přímé slunce) a po menších dávkách, aby se nekazilo.

Kteří ptáci milují lojové krmivo

Spíš by se hodila otázka, kteří ne, a to by byla docela zapeklitá hádanka. Lojové krmivo zbožňují strakapoudi, sýkorky, brhlíci, střízlíci, čížci, červenky, může přilákat také sojky nebo stehlíky…, někdo ho má na prvním místě jako nejžádanější lahůdku (strakapoud, brhlík), jiný preferuje tučná semínka (stehlík miluje niger).

Krmítka na lojové koláče

Koláče o hmotnosti 300 g dobře pasují do speciálních krmítek na lojové koláče, ale můžeme je položit i jen tak volně do klasického domečkového krmítka. Tak si může uždíbnout například i kos, který potřebuje při konzumaci stát a ne viset zachycený. Pokud máme doma jen krmítko na lojové koule, můžeme do něj koláč nakrájet na kousky.

Z čeho jsou lojové koláče vyrobeny

Lojové koláče obsahují obiloviny, oleje a tuky, semínka a pak dle druhu také nějakou ingredienci navíc. V nabídce najdeme koláče s ořechy, hmyzem nebo s bobulemi. Potravinová preference ptáků se během roku mění, tak se může měnit i oblíbenost variant. Zatímco my lidé přes zimu na váze spíše přibíráme, ptáci čelí nízkým teplotám, vlhku a větrnému počasí a pořádná dávka kvalitního tuku je může zachránit od smrti vyčerpáním.

Lojové koláče nejsou v našich končinách tak známé jako lojové koule, ale jejich oblíbenost roste. Pokud krmíme koulemi bez sítěk, tak koláč je jen zvetšenou verzí koule, navíc s příchutěmi. Zkuste, určitě „své“ ptactvo potěšíte.

 

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.