Pomáháme včelkám samotářkám na zahradě

1 321

Zatímco chov včel medonosných je poměrně populární záležitost a často se o něm mluví v souvislosti s opylováním, včelky samotářky jsou neméně důležití opylovači. Paradoxně jsou včelky samotářky při opylování efektivnější, protože neunesou tolik pylu jako včela medonosná, musí tedy květy navštěvovat častěji. Pokud mluvíme o záchraně opylujícího hmyzu, měli bychom tedy myslet i na včelky samotářky. I těch totiž, podobně jako ostatního hmyzu, dlouhodobě ubývá. Naštěstí se mohou samotářky zabydlet klidně i na malé zahrádce, takže jim může pomoci téměř každý z nás.

Včelka samotářkaSamotářky si nestaví žádná velká hnízda, hodně z nich využívá již existující dutinky, díry a škvíry. Na budování jednotlivých komůrek používají materiál, který je k dispozici a který jim vyhovuje podle jejich nároků (hlína, písek, rostlinná vlákna, dutinky ve dřevě, stébla rákosu atp.), ale potřebují ho tak malé množství, že to ani nepostřehnete.

 

Květiny pro včelky samotářky

Zahradní loučkaJeště než začnete přemýšlet o tom, že si pořídíte na zahradu hmyzí domek, odpovězte si na otázku, co budou jeho obyvatelé jíst. První pomoc pro včelky samotářky není tedy jen o umístění hmyzího domečku, ale o vybudování vhodného prostředí pro hmyz.

Na divoké louce to celý den bzučí, pokud u vás na zahrádce ne, lze s tím jednoduše něco udělat. Můžete si vybrat z velkého množství směsí pro vytvoření květnatého pásu nebo malé louky. Loukám stačí i suchá půda chudá na živiny. Kromě louky můžete opylovačům vysadit i různé bylinky, hmyz vám pak na oplátku opylí i vaše záhonky s plodinami.

Domky pro včelky samotářky

Domek pro včelkyDomek pro včelky samotářky je skvělý doplněk zahrady, když chcete včelky pozorovat zblízka a na vlastní oči vidět, jak to v jejich světě funguje. Včelky samotářky využívají pro tvorbu hnízdních komůrek rozličné materiály, v kupovaných domcích jsou pro ně připravené různé dutinky, dřevo s otvory nebo provrtané cihly. Domek by měl být ideálně co nejdříve z rána zahříván sluncem, lokalita by měla být chráněná před severním větrem. Pozor dejte na déšť a plíseň. Jinak si včelky vše obstarají samy.

 

Hmyzí centra

Hmyzí centrumJde o domečky, ve kterých jsou nejen dutinky pro samotářky, ale i další prostory pro jiné druhy hmyzu. Třeba pro motýly, slunéčka, zlatoočky nebo škvory a další hmyz, který se potřebuje schovat někam do bezpečí. Lepší než jedno obrovské hmyzí centrum je více menších hmyzích domků rozmístěných různě po zahradě. Ideálně tam, kde nemůže obsah domku navlhnout. Pokud jsou vložené přírodní dutinky časem opotřebované, plesnivé atp., můžete je nahradit novými.

Pítko pro hmyz

Pítko pro hmyzV přírodě se včelky létají napít třeba k vodou nasáklému břehu potoka, k rybníku, k louži apod., nezajištěné zahradní nádrže jsou ale pro hmyz často pastí. Pítka pro hmyz jsou vyrobena tak, aby se v nich nikdo netopil. Pro jistotu můžete přidat ještě kameny, které budou vykukovat nad hladinu. V pítku se rádi osvěží i ptáci, pokud ho dáte na zem, tak se u něj může zastavit i ježek, myšice atp. A vy budete mít další místo na pozorování „svých“ včelek.

Tím, že svoji zahradu trochu přizpůsobíme opylujícímu hmyzu, pomáháme především sami sobě, protože bez hmyzu, který opylením zajišťuje další generaci rostlin a plodin, bychom my lidé na Zemi těžko přežili.

Další zajímavé a inspirativní texty o včelkách samotářkách najdete na blogu v sekci Včelky samotářky.

 

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.