I plast může být OK

1 301

Jestli by mělo lidstvo něco znepokojovat, tak je to určitě nadužívání plastů. V prvopočátku se plasty zdály jako zázrak, žádný jiný materiál nemá tak praktické vlastnosti v kombinaci s jednoduchou a levnou výrobou, jako je plast. Plasty dokázaly s přehledem nahradit přírodní textilní materiály, sklo, různé kovy…a všechno za zlomek ceny. Tedy na první pohled. Když se totiž podíváme na současnou situaci a planetu zaplavenou plastovým odpadem, asi je nám hned jasné, že ten původní účet za plastové výrobky nebyl konečný.

Především jednorázové plasty se ukázaly jako velký problém, protože jde o masovou výrobu věcí, které poslouží jen pár minut a následně nás jejich přítomnost straší další stovky let. Dnešní text se bude týkat různých alternativ klasických plastů a také bioplastů, což je podskupina plastů, která v případě, že se dá zároveň i kompostovat v domácích podmínkách, vypadá do budoucna poměrně slibně.

Oxo-rozložitelné plasty (polyethylen s aditivem)

Tyto plasty obsahují speciální přísady, díky kterým se jen běžnou oxidací (přístupem kyslíku, proces je urychlen UV zářením nebo zvýšenou teplotou) rozkládají rychleji (v řádu měsíců a let) než je tomu u plastů bez aditiv.

Oxo-rozložitelné plastyOxo-rozložitelné plasty sice zdánlivě rychle zmizí, má to ale háček. Díky přidaným aditivům začne proces rozkladu poměrně brzy, plast se drolí na menší a menší částečky, nakonec se rozloží na mikroplasty (nebo nanoplasty), které ale v prostředí dál zůstávají, protože se nerozkládají dostatečně rychle. Oxo-rozložitelné plasty tak dál existují jako malé částečky, i když nejsou okem viditelné a na pohled zmizely. Další nevýhodou tohoto materiálu je, že se nedá recyklovat, ale zároveň se nehodí ani ke kompostování.

Pozn.: Od 3. 7. 2021 platí v rámci EU směrnice, která zakazuje výrobky z oxo-rozložitelného plastu i běžné jednorázové plastové výrobky.

Jaký je rozdíl mezi oxo-rozložitelným a kompostovatelným sáčkem?

Oxo-rozložitelný sáček je vyrobený z polyethylenu, do kterého jsou přidána aditiva, díky kterým se sáček po čase na vzduchu rozloží na okem neviditelné částice. Tento sáček ale není vhodný na kompost, nesplňuje normy platné v EU pro obaly využitelné ke kompostování. Oproti tomu jsou kompostovatelné sáčky vyrobeny z takzvaného bioplastu, který je zároveň biologicky rozložitelný.

Co je to bioplast?

Bioplasty je označení pro velkou skupinu plastů, které jsou buď vyrobeny z biomasy, nebo jsou na konci své životnosti metabolizovány na organickou biomasu (jsou biologicky rozložitelné – biodegradable), nebo jsou ideálně obojí.

Biologicky rozložitelné bioplasty se při správných podmínkách za pomoci mikroorganismů rozpadnou na vodu, CO2 (bez přístupu kyslíku metan) a biomasu.

Kompostovatelné bioplasty jsou podskupinou rozložitelných bioplastů.  Při kompostování totiž potřebujeme, aby se materiál rozložil při určitých podmínkách za určitý čas, tedy podobně, jak je tomu u jiných běžných součástí kompostu. I kompostování má svá pravidla.

Aby byl sáček označen za kompostovatelný

OK compost home
Foto: Twitter @BecoPets

Materiál splňující evropskou normu EN 13432 se musí při teplotě 60-70 °C rozpadnout do 90 dní a nejméně 90 % organického materiálu se musí přeměnit na CO2 za maximálně 90 dní.

Na konci 6 měsíčního procesu zůstane cca 10 % pevného materiálu ve formě hodnotného kompostu a vody.

Tato norma zajišťuje také to, že je výsledný materiál netoxický, neobsahuje těžké kovy a nezhoršuje strukturu půdy, takže může být finální kompost používán v zemědělství nebo při zahradničení.

Záludnosti kompostovatelných bioplastů

Je to bioplast, je kompostovatelný, ale stačí to? U některých materiálů ano, u jiných ne.

Seedling logo

Nejčastějším zádrhelem je teplota, při které dochází k rozkladu. Některé biologicky rozložitelné materiály vyžadují k degradaci teploty až 70 °C, takže v přírodě se rozkládají jen velmi pomalu. Toho už si ale všimli někteří výrobci a snaží se svoje bioplasty trochu přiblížit běžným evropským podmínkám.

Na kompostovatelných bioplastech se často objevuje takzvané „Seedling logo“ (obrázek vlevo), to ale značí kompostovatelnost v průmyslových kompostárnách, kde jsou zaručené jasné podmínky a především vyšší teplota.

OK compost homeVýrobky značené „OK kompost HOME“, certifikátem vydávaným TÜV Austria, jsou testovány pro rozkládání v domácích podmínkách. Alespoň 90 % materiálu se musí rozložit během 12 měsíců, a to za lokálních podmínek a při běžných evropských teplotách (20-30 °C). To abyste si mohli sáčky s obsahem kompostovat doma, nebo je mohli s klidem vyhodit do komunálního odpadu a nemuseli spoléhat na vyšší teploty v průmyslových kompostárnách. Pokud jsou podmínky pro rozklad příznivější, může se takto značený sáček rozložit už za 3 měsíce. Čím silnější je materiál, tím déle se rozkládá.

Krátké shrnutí pro ty, kterým z toho jde hlava kolem…

Oxo-rozložitelné plasty se ukázaly jako slepá ulička, protože i když se na pohled rozpadnou, malé částice jsou v prostředí dlouhodobě. Navíc se nedají recyklovat, a když se omylem smísí s běžným plastem, proces recyklace narušují.

Bioplasty, které mají rostlinný původ a zároveň jsou plně biologicky rozložitelné, mohou obyčejné plasty nahradit. Většina z nich ale potřebuje k rozkladu vyšší teploty, takže by měl jejich rozklad probíhat řízeně v průmyslových kompostovacích zařízeních, kde by byla potřebná teplota zajištěna.

Kompostovatelné sáčky značené „OK compost HOME“ jsou rozložitelné i při běžných teplotách, takže nepotřebují žádné speciální zacházení. To, že má na sobě produkt napsáno jen to, že je kompostovatelný (např. oblíbené „Seedling logo“), automaticky neznamená, že bude kompostovatelný v domácích podmínkách.

Recyklovaný plast je lepší než běžný plast, protože umožňuje opakované využití neobnovitelné suroviny (ropy).

Kompostovatelné sáčky v Zelené domácnosti

Kompostovatelné sáčky
Foto: The Sustainable People

V e-shopu ZD najdete nově výrobky od německé firmy The Sustainable people, která se zaměřuje především na kompostovatelné sáčky na psí exkrementy, ale také na kompostovatelné pytle a sáčky do košů na odpadky. Běžně používaný plast (polyethylen) je zde nahrazen bioplastem s certifikací „OK compost HOME“. Sáčky mají vlastnosti srovnatelné s plastovou konkurencí, přitom se dle prováděných testů na kompostu beze zbytku rozloží. Pokud takový sáček tedy omylem skončí v přírodě, za pár týdnů až měsíců přirozeně degraduje.

Žádný jednorázový plast, i když třeba kompostovatelný, asi nikdy nebude lepším řešením, než jsou výrobky, které můžete používat opakovaně, jsou z běžných obnovitelných materiálů (kov, dřevo, textil) a které odkládáme až v momentě, kdy nám sloužily dlouhá léta. Sáčky na psí exkrementy jsou ale, podobně jako sáčky na odpadky, zvláštní kategorie. Produkt na jedno použití je zde žádoucí, takže se spíš řeší, jak ho udělat tak, aby škodil přírodě a planetě co nejméně.

 

Úvodní foto: The Sustainable People

Zdroje informací:

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2019/904

Evropská norma EU 13432

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.