Rok v zahradě: březen

3. díl seriálu o tom, co se děje na zahradě v průběhu celého roku

2 342

Kdyby měla zahrádka svůj vlastní kalendář, začínal by nejspíš na přelomu února a března. To je ten čas, kdy se na rostlinách objevují první pupeny a zahrada se začíná probouzet po několikaměsíčním odpočinku.

Ptáci staví hnízda

Hnízdo kosa černého
Hnízdo kosa černého, zdroj fotografie: pixabay.com

V březnu začínají první ptáci budovat svá hnízda. Ke stavbě hnízda používají drobné větvičky, mech nebo stébla trávy.

Pokud máte na své zahradě umístěné ptačí budky, je potřeba je po hnízdní sezóně a nejpozději před novou sezónou vyčistit. Ptáci nikdy nepoužívají hnízdo z předchozího roku, protože by mohlo být zdrojem nemocí a parazitů. Pokud ale využijí stejnou budku, ze které není původní hnízdo odstraněné, postaví si nové na staré, ve kterém ale mohou být zmiňovaní parazité. Ne všichni ptáci ale hnízdí v budkách, část si staví hnízda v keřích a na stromech.

K ptačím druhům, které u nás trávily zimu, se přidávají i ptáci navrácení z teplých krajin. Krmení dostupné v přírodě je po zimě vyčerpáno, takže i v březnu přijde ptákům plné krmítko vhod.

Přikrmování ježků

Přikrmování ježků
Zdroj fotografie: pixabay.com

Ježci, obojživelníci a plazi se probouzejí ze zimního spánku. Ježci ztratí během zimního období 20 až 40 % své hmotnosti (1 až 2 gramy denně), v březnu nebo dubnu vylézají ze svých úkrytů a potřebují rychle doplnit zásoby energie. Ježek je hmyzožravec, vy mu ale nemusíte servírovat brouky, můžete mu nabídnout speciální masitou potravu pro ježky. Když mu ji podáte v ježčí krmné stanici, budete mít jistotu, že mu ji nikdo nesní dřív, než ji ježek objeví. Přikrmování vynahradí nedostatek přirozené potravy v přírodě, miska s vodou pomůže zahnat žízeň.

Práce na zahrádce a co právě kvete

Jestli máte na zahradě krokusy, narcisy nebo jiné cibuloviny, teď přichází jejich čas a oni vám svými květy oznamují příchod jara. Okrasné cibuloviny, které kvetou na jaře, se do půdy vkládají už na podzim (přelom září a října), aby stihly přes zimu zakořenit. Ty, co kvetou v létě a na podzim, můžete do půdy zasadit právě teď.

Květ dřínu obecného
Květ dřínu obecného, zdroj fotografie: pixabay.com

Pro hmyz, který se také probouzí ze zimního spánku, jsou důležité (někdy až životně) první jarní kvetoucí rostliny. Poskytují hmyzu první potravu po jarním probuzení. Je to například dřín obecný, líska, bříza a oblíbená vrba jíva. Z drobných rostlin kvetou třeba prvosenky, plicník, koniklec, violka vonná, hlaváček jarní…

Ještě stále je možnost sázet stromy, keře a trvalky. Většina rostlin je ještě ve vegetačním klidu a půda už nebývá zmrzlá, takže do ní lehce vyhloubíte jámu. Existují keře vhodné pro ptáky, pro opylovače i motýlí keře.

Kdo si pěstuje vlastní zeleninu a ovoce, začíná mu sezóna prací na zahrádce. Při tom můžete myslet i na hmyz nebo ptáky a mezi svoje plodiny sem tam umístit nějakou rostlinu, která přiláká užitečné hmyzí predátory jako jsou pestřenky, zlatoočky nebo slunéčka. Hmyz má co jíst, ptáci mají co jíst a predátoři vám navíc usměrní nenechavé mšice.

Po zimě můžete doplnit mulč, který se trochu slehnul a částečně rozložil, aby dál chránil rostliny před suchem a horkem.

Založení louky

Louka se vysévá ideálně brzy na jaře nebo pozdě na podzim. Potřebujete k tomu jen čistou půdu, kde nic neroste a která není příliš mokrá, k tomu balení lučního osiva a můžete začít. Osivo se smíchá s pískem, aby se lépe rozprostřelo. Jinak je louka docela nenáročný biotop, stačí jí půda chudá na živiny a většině květin prospívá slunné stanoviště. Podle toho, jak často louku kosíte, vám vykvétají různé druhy lučních rostlin. Protože jsou tyto květiny důležitým zdrojem pylu a nektaru pro opylující hmyz, doporučujeme kosit mozaikovitě, což znamená postupně tak, aby na louce vždy něco kvetlo. Více o zakládání louky najdete v textu na blogu.

Kompost srdcem zahrady

V březnu je správný čas k založení kompostu, pokud ho na své zahrádce ještě nemáte. Všechny ty organické zbytky, tedy bioodpad z kuchyně a ze zahrady, můžou krásně nakrmit drobné živočichy žijící u vás na zahradě (hmyz a bezobratlé) a ti pro změnu nakrmí větší živočichy jako třeba ježky, ještěrky, slepýše, užovky nebo žáby. I ptáci budou mít z kompostu spoustu užitku. A samozřejmě žížaly, ty se budou radovat asi nejvíce. Žížaly přemění organické zbytky na úrodný humus, což znamená více živin pro vaše rostliny. Návod na založení kompostu a na práci s ním najdete na našem blogu v rámci seriálu o přírodním zahradničení.

Včelky samotářky se probouzejí

Pískorypka úhledná
Pískorypka úhledná, zdroj fotografie: pixabay.com

U některých druhů včelek samotářek přečkávají zimu jen oplodněné samičky, na podzim se spáří, samci zahynou a samičky pak čekají až do jara, kdy je probudí vyšší teploty. U jiných druhů hibernují jak samci, tak samice a páří se až na jaře. Některé druhy přečkávají zimu ve stadiu larvy, na jaře se zakuklí a tím pádem se po světě rozlétnou až trochu později. Samotářek je jen u nás několik set druhů, takže i možností, jak přežít do jara, existuje více. V zásadě ale včelky, které jsou aktivní brzy z jara, se zakuklily už před zimou, mají tedy trochu náskok.

Pokud máte na zahradě rostliny, které kvetou už v březnu, velmi to pomůže všemu hmyzu, který se živí pylem a nektarem, nejen včelkám samotářkám, ale i včelám medonosným, čmelákům, motýlům, pestřenkám, slunéčkům, některým broukům atp. Jestli jste právě zjistili, že na své zahrádce nemáte ani špetku pylu a nektaru pro své hmyzí hosty, můžete si nějaké rostliny dosadit na příští rok.

Čmeláčí královny opouštějí zimoviště

Čmelák skalní
Čmelák skalní, zdroj fotografie: pixabay.com

Každý podzim vymřou všechny staré čmeláčí královny (matky), dělnice a samečci (trubci). Mladé čmeláčí matky jsou před zimou trubci oplodněny a zavrtají se do země nebo do hromady přírodního materiálu. Na jaře mladé královny vylézají ze země (podle druhu od března do května) a hledají si potravu (nektar a pyl) a vhodné místo pro založení svého hnízda a nového rodu.

V této době létá královna nízko při zemi, při zdech domů nebo jiných stavebních konstrukcí a hledá vhodný chráněný prostor s dostatkem izolačního materiálu, do kterého by mohla uložit první plodové buňky. Když najde místo pro svoje budoucí čmeláčí království, často létá dovnitř a ven a také po okolí, aby si ho pořádně zmapovala.

Samička je v tuto chvíli na všechno sama, sbírá potravu, staví plodové buňky a později pečuje o první čmeláčí zárodky. Po cca 4 týdnech se narodí první dělnice, které okamžitě začnou královně pomáhat s péčí o hnízdo.

Slyšíte to taky? Venku už to pěkně zpívá. To ptáci si vymezují teritoria a zpívají partnerkám milostné árie. A to je teprve začátek! V dubnu už to bude pořádný bzukot.

 

Únorový díl seriálu najdete ZDE.

Lednový díl seriálu si můžete přečíst ZDE.

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.