Jak a proč krmit ptáky moučnými červy

6 233

Ptáci konzumují hmyz a jeho larvy běžně, především v hnízdní sezoně krmí svá mláďata housenkami nebo dospělým hmyzem, mladí ptáci rostou jako z vody, takže potřebují spoustu živočišného proteinu. I dospělí ptáci se ale živí částečně nebo převážně hmyzem, příkladem může být strakapoud, který svým odpruženým zobákem hledá larvy hmyzu ve stromech. Ptákům můžete naservírovat hmyz i na krmítku, vyrábějí se různé lojové koláče nebo koule, ve kterých je hmyz už nadrcený. Na krmítko můžete dát ale i celé hmyzí larvy, které možná přitáhnout i takové strávníky, kteří se do té doby u vás na zahradě neukázali.

Kde se berou mouční červi?

Mouční červi jsou larvy potemníka moučného. Tito červi mají vysoký obsah proteinu a můžete je ptákům podávat jak živé, tak sušené. Když mluvíme o červech, myslíme tím larvy, které se vylíhly z vajíček. Jak larva roste, několikrát se svlékne, až se z ní stane kukla, ta jen leží a nepřijímá potravu, při dalším svlečení už je na světě dospělý brouk.

Kteří ptáci jedí moučné červy?

Kos s moučnými červi
Zdroj fotografie: rspb.org.uk

Na larvách moučných červů si pochutnají kosi, sýkorky, vrabci, červenky, pěvušky, špačci, strakapoudi a drozdi.

Pro venkovní ptactvo jsou červi velmi vhodný doplněk při celoročním dokrmování, ve velkých mrazech jde o velmi žádanou energetickou pochoutku, v období hnízdění pomůže nabídka červů ptačím rodičům při shánění vhodné potravy.

 

Jak nabídnout ptákům moučné červy?

Červy můžete přidat do běžných semínkových směsí nebo zkrmit samostatně. Doporučené dávkování sušených larev potemníka do krmných směsí pro ptáky je 2-5 %, maximálně 8 %.
Živé larvy umístěte do misky s okrajem, ze které nemůžou utéci, doporučuje se spíše menší množství a častěji doplňovat.

Jak skladovat moučné červy

Sušené červy skladujte na suchém a chladném místě z dosahu přímého slunce, třeba ve spíži. Živí červi jsou pro ptáky atraktivnější, protože se hýbou, ale krmení není pro člověka tak pohodlné, jako s těmi sušenými. Živé larvy potemníka můžete zakoupit ve zverimexu, pokud si troufáte, můžete si je chovat i doma.

Jak se starat o živé larvy doma

Mouční červi
Zdroj fotografie: freepik.com

Pokud jste si zakoupili živé moučné červy, umístěte je do nádoby (ideálně s hladkými stěnami), která má ve víku otvory (pro přístup vzduchu), dovnitř dejte nějaká jablka, zelí nebo rozpůlenou bramboru jako zdroj vlhkosti a také potravu pro červy – otruby, různý obilný šrot nebo ovesné vločky. Tato vrstva krmiva by měla být maximálně 4 cm vysoká, na ni můžete položit vlnitý papír nebo proložky od vajec. Zároveň by měla být stěna 4 cm od okraje nádoby volná, aby nedošlo k červí migraci. Čím chladnější prostředí, tím pomaleji larvy rostou, celý vývojový cyklus pak trvá déle. Optimální teplota pro co nejrychlejší růst je cca 26 °C a 70% vlhkost. Pokud si chcete nejen vykrmovat larvy, ale také vychovat další generaci potemníků, musíte nechat larvy přejít do kukly a pak budete mít v nádobě i dospělé brouky, kteří dají základ další generaci potemníků (spáří se a nakladou vajíčka).

Jestli neaspirujete na chovatele těchto hmyzáků, sušená varianta je úplně dostačující. Sušení mouční červi jsou trvanliví a jde o vítanou ptačí pochoutku. Kromě volně žijících ptáků jimi můžete krmit také ryby nebo slepice. Výzkumy ukazují, že hmyz je dobrou alternativou k masu i pro naše masožravé domácí mazlíčky, proto už se vyrábí i psí krmivo s hmyzí složkou. Pohled na larvu hmyzu nevyvolává u lidí velké nadšení, ale pro ptáky, kterým v přírodě ubývá přirozené hmyzí potravy, je vypasená larva potemníka učiněným pokladem.

 

Zdroje informací:

Detailní popis, jak chovat moučné červy, najdete na webu Jak na hmyz

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.