Hmyz jako ekologičtější a etičtější součást krmiva

1 409

Konzumace hmyzu není v naší kultuře moc běžná. Potraviny z moučných červů nebo cvrčků považujeme spíš za výstřelek, než že by to byla normální součást jídelníčku. Asi jste si právě pomysleli, co je to zase za zvláštní trend? Na první pohled to tak možná vypadá, ale musím říct, že čím víc informací se o hmyzu dozvídám, tím větší mi to celé dává smysl. Říká se, že hmyz je potravou budoucnosti. Budoucnost předvídat nedokážeme, ale už dnes existují důvody, proč je konzumace hmyzu v pořádku, a to nejen u lidí, ale i u našich čtyřnohých masožravých miláčků.

Potraviny z hmyzu prospívají planetě

Zní to až moc dobře, aby to byla pravda, že? Faktem ale je, že když se srovná produkce hmyzího proteinu s intenzivní živočišnou výrobou, chov hmyzu je jednoznačně ekologičtější způsob získávání živin. Hmyz zabírá jen zlomek prostoru, který potřebují zvířata chovaná na maso, i spotřeba vody je oproti hovězímu nebo kuřecímu masu minimální. Dalším ukazatelem je uhlíková stopa, kterou má klasická živočišná výroba velkou, a to především kvůli tomu, že hospodářská zvířata zkonzumují velké množství sóji a obilovin. Sója jako krmivo se nezřídka dováží až z druhého konce světa. Její dopad na ekosystém je kapitola sama o sobě. Oproti tomu hmyz se na hmyzích farmách krmí rostlinnými zbytky a jako vedlejší produkt vzniká kompost. Podobně jako když vám žížaly zúrodňují půdu. Krmí se tím, co už člověk nepotřebuje, a zůstávají za nimi živiny pro rostliny.

Například krmení pro psy značky Yora, které v Česku distribuuje Zelená domácnost, obsahuje larvy Hermetia illucens (hmyz z čeledi bráněnkovitých). Výrobce uvádí, že z pouhé jedné čajové lžičky vajíček vyrostou během 14 dní larvy, ze kterých je možné získat až 100 kg proteinu.

Život hmyzu na farmě

Hmyzí farma
Zdroj fotografie: thetimes.co.uk

Hmyz je chován na speciálních hmyzích vertikálních farmách v nádobách v patrech nad sebou. Larvy žijí v prostředí, které napodobuje přírodní prostředí s optimálním mikroklima. Hmyzí larva jako živočich nezažívá takový stres jako zvířata, která jsou chována v podmínkách velkochovu.
Když jsou larvy na konci svého larvového stadia, jsou zchlazeny studenou vodou, takže přejdou do stavu hibernace. Larvy jsou poté velmi rychle rozmixovány. V tuto dobu jsou na 80 % délky svého života, oproti tomu se většina zvířat chovaných na maso dožije jen velmi nízkého věku ve srovnání s celkovou délkou života. Brojleři žijí jen 5-7 týdnů, prasata 5-6 měsíců, býci 18 měsíců, telata 1 až 24 týdnů, krocani 5 měsíců, jehňata 3 až 6 měsíců. Z toho nám vyplývá, že je hmyz daleko etičtějším zdrojem bílkovin.

Když jsou larvy usmrceny, přichází na řadu sušení a rozdrcení směsi na moučku. Takhle tedy vzniká hmyzí složka potravy vašeho domácího mazlíčka, pokud si zvolíte krmivo s obsahem hmyzího proteinu.

Alergie na maso

Hmyzí granule Yora
Zdroj fotografie: yorapetfoods.com

Pokud u svého psa zjistíte alergii na nějakou složku krmení, může pomoci přejít na krmivo s bio certifikací a určitě neuškodí detailně prozkoumat složení krmiva. Běžné psí granule obsahují různé chemické konzervanty, barviva a jiná aditiva. Co se týče hmyzího proteinu, začíná být doporučován jako alternativa k masu, a to především pro psy, kteří mají alergii na masovou složku krmiva. Pes s alergií na maso? Zní to šíleně, ale je to tak. U psů i koček je to dle studií nejčastěji alergie na kuřecí a hovězí maso, kromě masa i na mléčné výrobky a pšenici. Hmyzí protein má tu výhodu, že je u zvířat dobře snášen, larvy hmyzu obsahují velké procento bílkovin, všechny esenciální aminokyseliny, mastné kyseliny a stopové prvky (měď, železo, zinek atp.), pokud je navíc hmyzí protein doplněn o další hypoalergenní složky (zdroje sacharidů, vitamínů a minerálů), může to být optimální řešení pro masožravce trpící alergiemi. Hmyz je zároveň dobrý i pro zvířata s citlivým zažíváním, je dokonce lépe stravitelný než kuřecí maso.

Čím dál tím víc přemýšlíme o dopadu lidského chování na životní prostředí. Snažíme se snižovat svoji uhlíkovou stopu, ale ne vždy máme na výběr. Můžeme omezit svoji spotřebu masa na jedno jídlo týdně, někteří z nás volí vegetariánství nebo veganství. Rozhodovat za naše čtyřnohé mazlíčky už je ale trochu oříšek. Krmivo s hmyzem může být cesta, která bude prospěšná jak pro naše domácí mazlíčky, tak pro celou naši planetu.

 

Úvodní foto: freepik.com

Zdroje informací:

web výrobce Yora

exkurze na hmyzí farmu s BBC

web hmyzí farmy Entocycle

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.