Divočina na balkoně

2 735

Žijete v bytě, ale milujete divočinu? Bzučení hmyzu a štěbetání ptáků si nemusíte odepírat, i když o zahrádce zatím jen sníte. Pokud máte byť jen malý balkon, i na něm se dá vymyslet hodně způsobů, jak pozvat divočinu k sobě domů. Tak nebudete muset s nedočkavostí vyhlížet každé volno, kdy se vydáte do přírody, ale vytvoříte si kousek přírody u sebe doma a všechno to hemžení můžete pozorovat z okna obýváku. Jestli po nějakém takovém divokém koutku toužíte, čtěte dál a nechte se inspirovat.

Domečky pro hmyz

Když si na svůj balkon pořídíte hmyzí hotel, stáváte se vlastně chovatelem hmyzu. V okamžiku, kdy se v domečku někdo ubytuje, získáváte milého domácího mazlíčka, který je ale oproti ostatním mazlíčkům naprosto samostatný. Přitom dokáže udělat spoustu radosti – to především, když pozorujete, jak se jednotlivé dutiny postupně zaplňují. Včelky samotářky si často staví svoje hnízdní komůrky v různých škvírách třeba i v plastových oknech, hmyzí hotel jim nabídne daleko větší a šikovnější ubytovací kapacitu.

Včelka samotářka, foto: pixabay.com

Hmyzí domek je nejlepší umístit směrem na jih, jihozápad nebo jihovýchod, tedy slunné suché místo a navíc by mělo být chráněné před deštěm, aby obsah neplesnivěl. Můžete si pořídit domek závěsný, existují už ale i domečky pro hmyz, které se dají jednoduše připevnit k balkonovému zábradlí, k vodorovnému i svislému.

Další variantou je položit hmyzí domek na vnější parapet okna.

Samotářky ale nejsou jediným druhem hmyzu, který se vám rád ubytuje na balkoně. Záleží také na tom, čím je prostor domečku naplněný, některé včelky samotářky obývají kulaté ze zadní strany zaslepené přírodní dutinky (rákos, dutý bambus nebo kupované papírové dutinky), jiné si tvoří hnízdní komůrky v dutinách ve zdi. Berušky nebo škvoři preferují slámu, seno a jiný vláknitý materiál, užitečné zlatoočky využijí prostor naplněný kůrou, vosíci mohou použít prázdný chráněný prostor pro umístění hnízda.

Pokud bude domek opatřený mřížkou proti ptákům hodujících na larvách hmyzu, bude to jen dobře.

Květiny pro opylovače

Co by to bylo za hotel, kdyby nebyla v ceně i snídaně?

Nejjednodušším a nejefektivnějším způsobem, jak využít třeba už jen parapet okna, je umístit tam truhlík s květinami pro opylovače. Čmeláci, včely, včelky samotářky a další hmyz, který se živí pylem a nektarem, nepohrdne různými letničkami nebo trvalkami. Doporučujeme původní druhy rostlin, protože ty přinesou místnímu hmyzu nejvíce užitku.

Květníky se dají zavěsit i na zábradlí balkonu, existují různé vertikální systémy pro uchycení truhlíků. Trvalkám se bude dařit v hliněných květináčích, budou mít lépe chráněné kořeny před přímým sluncem. Váš balkon může květy přetékat a každý kolemjdoucí, nejen z hmyzí říše, se může zastavit a potěšit oko záplavou květů.

Krmítka pro ptáky

Hmyz na vašem balkoně přiláká s největší pravděpodobností další návštěvníky, a to ptáky. Ptačí krmítko dnes už najdete na leckterém balkoně. Pozorování ptáčků, jak jeden po druhém létají na krmítko a odnášejí si něco dobrého, je skvělá terapie.

Krmítko na skloV případě ptačího krmítka na balkoně je potřeba myslet nejen na ptačí strávníky, ale i na sousedy pod vámi. Ne tedy, že byste měli sousedům taky něco nasypat, ale ptáci pod sebou dělají někdy nepořádek ze slupek od semínek a sem tam utrousí nějaký bobek, což se pochopitelně promítne na plochu pod krmítkem.

To je ale asi jediné úskalí ptačího krmítka na balkoně, dá se to částečně vyřešit vhodným umístěním krmítka a používáním loupaných semínek.

V obchodě koupíte krmítka na všechny možné části balkonu: závěsná, s přísavkami na sklo u okna, k položení na parapet nebo i k připevnění na zábradlí.

Více informací o jednotlivých druzích krmítek můžete načerpat v minulém blogovém příspěvku Krmíme ptáky na balkoně.

Budky pro ptáky

Ve městech ubývá možností, kde mohou běžní ptáci jako sýkorky nebo vrabci zahnízdit. Dutin stromů v městských parcích je pomálu a bytové domy se hromadně zateplují, takže různé škvíry, ve kterých by si mohli ptáci hnízdo vytvořit, postupně mizí. Pokud to s divočinou myslíte opravdu vážně, můžete si na svůj balkon nebo parapet umístit kromě krmítka i ptačí budku.

Foto: Zelená domácnost

Ptačí budky jsou využitelné od přízemí až do vyšších pater, záleží, jestli se ve vaší lokalitě ptáci pohybují a jestli mají v okolí vhodné prostředí k životu (stromy, keře, dostatek potravy atp.).

Většina ptačích budek funguje na principu přidělání vrutem nebo pověšení, což není v případě balkonu úplně ideální. Existují ale i budky, které se dají upevnit rovnou na konstrukci zábradlí – ideální jsou svislé nebo vodorovné kovové tyče. Pokud chcete postavit budku přímo na parapet, měli byste ji nějak zajistit proti převrácení, budky speciálně navržené pro položení před okno mají síťku, kterou můžete přivřít do okna a budku tím bezpečně ukotvit i bez vrtání do fasády.

Aby se budka v létě nepřehřívala, je lepší ji umístit někam, kam nedopadá přímé polední slunce.

Pítko pro hmyz a ptáky

Spolu s bydlením a krmením je voda jedna ze tří nejdůležitějších ptačích i hmyzích potřeb. Na balkon si můžete pořídit speciální ptačí pítko, nebo jen mělkou misku (třeba podmisku od květináče) s vodou a pár kameny jako záchytný bod pro hmyz.

Plastové pítko pro ptáky
Foto: Plastia.cz

Možná vám to přijde jako zbytečný nadstandard, ale pro ptáky je zdroj vody velmi důležitý, a to i v zimě. Ptáci vodu pijí a někteří se ve vodě i koupou. Pítko i krmítko je potřeba udržovat v čistotě, péče vám tolik času nezabere a předejdete mnoha nepříjemným problémům.

Některá ptačí pítka jsou taková malá umělecká díla, zvlášť ta keramická, plastová pítka jsou praktičtější na údržbu a dají se jednoduše připevnit k zábradlí. Nejdůležitější ale je, aby dobře sloužila a byla v nich stále čistá voda, kterou budete ideálně 1 x denně měnit. Pítka mají mít bezpečný pozvolný okraj. Aby se v nich netopil hmyz, můžete do nich položit kamínky (při naplnění by měly vykukovat nad hladinu). Stačí jen pár centimetrů vody a pítko přinese spoustu užitku.

Ochrana ptáků před nárazy do oken

S tím, jak bude na vašem balkoně čím dál tím víc života, budete možná potřebovat zajistit okna před nárazy ptáků. Pro ptáky, ale i pro hmyz jsou skleněné plochy těžko rozeznatelné od ostatního volného prostoru, protože se v nich zrcadlí okolí. Tím spíš, pokud se vám ve skle odráží stromy a jiná zeleň. Tomu se dá jednoduše vyhnout, když na okna nalepíte nějaké kontrastní obrazce. Jelikož ptáci vidí i UV světlo, osvědčily se samolepky, které UV světlo odrážejí, i když jsou pro nás pro lidi poměrně nenápadné.

Motýli

Motýlí krmítko
Foto: Wildlife World

Abyste na svůj balkon přivábili motýly, potřebujete vytvořit rozkvetlou zahrádku. Všechny květiny můžete mít klidně v kontejneru, květináči nebo v truhlíku. Motýlí balkon by měl být slunný a nemělo by na něm příliš foukat. Motýli se musí po ránu zahřát sluncem, aby získali provozní teplotu, k tomu se hodí plochý kámen umístěný na co nejslunnější místo. Pokud u sebe na balkoně nějaké motýly vídáte, můžete jim pořídit motýlí krmítko. Do krmítka lze položit nějaké hodně zralé ovoce nebo speciální nektar pro motýly.

Developeři slibují lidem byty v zeleni, na vizualizacích se pyšní spoustou rostlin, ale realita je většinou o trochu betonovější. V konečném důsledku pak záleží jen na nás, jestli nám stačí balkon jako funkční místo, kam si jdeme párkrát do roka sednout, nebo se rozhodneme sdílet balkon s květinami, hmyzem nebo ptáky. My jsme rozhodně pro tu druhou variantu, protože i když dáváte přednost městskému stylu života, můžete mít zároveň kousíček přírody na dosah ruky.

 

Úvodní foto: Zelená domácnost

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.