Pomoc ježkům není žádná věda

3.díl seriálu

0 5 111

Čím může každý z nás ježkům pomoci?

Pokud chcete ježkům na své zahrádce trochu zpříjemnit život nebo je na svůj pozemek přilákat, jste tu správně. Každého milovníka přírody jistě potěší, když se jeho pozemek promění v útočiště pro volně žijící tvory. Co tedy můžeme pro ježky udělat, aby se jim v přírodě a především u nás na zahradě líbilo?

Životní prostředí

Jako většině živých tvorů, i ježkům by výrazně pomohlo, kdyby se naše krajina posunula od té intenzivně komerčně využívané k pestřejší krajině s mezemi, remízky, polními cestami a prostě s místy, kde mohou volně žijící zvířata hledat úkryt a potravu. Ježci jsou v podobné situaci jako ptáci, ani těm příliš nevyhovují intenzivně obhospodařované široké lány. Taková pole jsou navíc pravidelně chemicky ošetřována a jak ptáci, tak ježci přicházejí o důležitý zdroj potravy – hmyz a jiné drobné bezobratlé živočichy.

Zahrada pro ježky

Pokud ježci nenacházejí ve volné přírodě dostatek úkrytů a potravy, stěhují se směrem k lidským sídlům a zahrady nebo parky berou za svá teritoria. Jestli tedy chceme, aby se u nás ježkům líbilo a dařilo, měli bychom při zahradničení myslet i na ně.

Ploty a zdi oddělující jednotlivé pozemky by měly být pro ježky průchodné. Znamená to třeba, že použijete laťkový plot, kterým se ježek protáhne, nebo v případě drátěného pletiva necháte u země prostor, aby mohl ježek plot podlézt. Když už plot máte a zrovna jste si uvědomili, že je pro ježky neprůchodnou bariérou, zkuste vymyslet, jak přidat alespoň malý průlez – stačí 13 x 13 cm, díky kterému by se ježek dostal z “bludiště“ rychleji ven. Můžete zakoupit i vtipný doplněk ježčího průlezu. Pomocí něj šikovně začistíte otvor, který jste do plotu vyřízli. Ježkovi jedna zahrada nestačí a musí mít možnost se mezi zahradami volně pohybovat, klidně se domluvte se sousedy a vytvořte takovou ježčí promenádu, stačí udělat do každého plotu jeden nebo více otvorů.

Můžete se podívat na tohle krásné video, které potěší i děti:
 

 

Na anglickém trávníku může ježek hledat žížaly, ale daleko více ocení různé byliny a květiny, keře, houštiny, živé ploty a jiné skrýše, které lákají hmyz, jenž slouží jako ježčí potrava. Stejně tak je dobré šetřit chemickými postřiky. Jde o podobné principy jako v případě ptačí zahrady, jelikož ježci i ptáci se živí hmyzem. Insekticidy, herbicidy a umělá hnojiva škodí nejen ježčí kořisti (likvidují ji), ale ježek tyto látky vstřebává kůží a skrz potravu, takže i on sám se může přiotrávit.

Při instalaci zahradního domku můžete myslet i na ježky a postavit domek na opěry, aby pod ním vznikl prostor pro přespávání nebo pro hnízdo. Ježkům můžete nabídnout i navršenou hromadu shrabaného listí (jako ubytování i jako hnízdící materiál), naskládané kameny či dřevěné špalky. Prostory v takových hromadách si ježek vystele měkkým materiálem a může začít bydlet. Kompost slouží jako prostřený stůl, ale zároveň v něm může ježek přespávat. Taková ložnice ve spíži!

Správně navržené jezírko je pro zahradu velký poklad, u vody se objevují tvorové, kteří preferují vlhký biotop (vodní hmyz a obojživelníci). Pro ježky a jiné živočichy to navíc znamená dlouhodobý přístup k pitné vodě, což velmi ocení. Jezírko musí mít mírně svažitý okraj, aby mohl k vodě každý bezpečně přijít i v pořádku odejít.

Vyrobte jednoduchý ježčí příbytek

Bydlení pro ježky můžete vytvořit i vy sami. Vhodné je nějaké skryté stinné místo, nejlépe pod hustou vegetací. Vchod by měl směřovat na jihovýchod. Vnitřek hnízda je prostor, kam se musí vejít ježek a všechen hnízdní materiál (listí nebo sláma).

Úplně nejjednodušší koncepcí je hromada klestí. Prostě nakupíte listí a na něj nakladete větve a klestí a navrch nasypte další listí. Čím větší hromada, tím lepší izolace. Pokud bude hromada pod přístřeškem, je to jen výhoda, protože bude chráněná před deštěm.

Ježčí bydlení se dá postavit i z cihel a kamení, navrch stačí položit desku, tu pak zatížit a celé dílko zakrýt půdou nebo nějakým rostlinným materiálem. Odkrytý nechte jen vchod.

Kutilové vládnoucí dřevu a nářadí mohou vykouzlit domek z dřevěných desek. Ten by měl mít v ideálním případě délku 50 cm, šířku 40 cm a výšku 30 cm. Vstupní otvor 12 x 13 cm vyřízneme do rohu přední stěny, ježek bude s největší pravděpodobností spát v nejvzdálenějším rohu od vchodu. Domku neděláme podlahu, ale položíme ho na suchou měkkou půdu. Pokud máme na zahradě vlhko, domek umístíme na prkno podložené lištami.

Proutěný domek pro ježky
Domek pro ježky, foto: Wildlife World

Ježčí příbytek můžete i zakoupit a jen ho vhodně zakomponovat do prostředí své zahrady. Existuje proutěný domek s kovovou konstrukcí a nepropustnou folií nebo bytelnější celoroční domek z dřevocementu.

Vchod do domku je dobré směřovat na jihovýchod až jihozápad. Dovnitř proutěného domku můžete vložit seno nebo listí (používejte rukavice, abyste minimalizovali lidský pach na materiálu), celý domek pak ještě zahrnout vrstvou listí a větví pro větší izolaci. Vchod vynechte, aby se ježek měl jak dostat dovnitř.

Dřevocementový domek je už dostatečně izolován, je tedy vhodný i na ježčí zimování, v balení najdete rovnou i náplň ze sena. Materiál domku je paropropustný a dobře kompenzuje prudké změny teplot. Proto nedochází uvnitř domku ke kondenzaci vlhkosti.

Nebezpečí pro ježky

Když budete přemýšlet o své zahradě z pohledu ježka, zjistíte, že ježčí zahrada by měla být tak trochu bezbariérová (s přihlédnutím k velikosti ježka).

Ježek v klubíčku
Zdroj fotografie: pixabay.com

Pozor na světlíky, různé jámy a šachty, ježci (a nejen oni) by do nich mohli spadnout. Takové pasti je lepší opatřit pletivem. Na schody můžete položit prkno jako rampu nebo dát na každý schod cihlu či dřevěný špalek, abyste umožnili ježkovi vylézt po schodech nahoru.

Ježci sice umí plavat, ale můžou se utopit i v malé nádrži, pokud z ní není cesty ven. Jestli máte na zahradě nějakou nádrž nebo jezírko, vybavte ho postupným výlezem nebo nakloněnou rovinou. To je ostatně opatření nejen pro ježky, ale i pro ostatní tvory, kteří mohou ve vodě uvíznout.

Ožehavé téma je každoroční pálení suchého zahradního “odpadu“. Hromádku, kterou se chystáte likvidovat, předem pečlivě zkontrolujte. Navršený přírodní materiál je oblíbený i u jiných živočichů, my doporučujeme tento “odpad“ raději kompostovat, než zbytečně pálit. V zimě je lepší taková místa nerozebírat a neničit, protože pro ježka může mít probuzení ze zimního spánku fatální následky. Podobné je to s kompostem, i v něm může mít ježek hnízdo a vy ho tak nechtěně připravíte o úkryt. Pokud jde o hnízdo s ježčími mláďaty, matka se může při vyrušení natolik polekat, že uteče a ke svým potomkům už se nevrátí.

Pro ježky představují nebezpečí i různé sítě nebo provázky, do kterých se mohou zamotat. Konzervy a kelímky se zbytkem potravy mohou ježky nalákat, ale když do nich ježek strčí hlavu, nádoba se jim může na těle zaseknout.

Zahrada přátelská k ježkům znamená ubrat na zásahu do přírody, minimalizovat používání chemikálií a zároveň vybudování klidných koutů, kde se ježci mohou zabydlet, najíst, napít a třeba i vyvést mláďata. Ježek je milý soused, který vám pomůže udržet zahradu v rovnováze a ochotně vás zbaví přebytečného hmyzu, na kterém si s radostí pochutná.

 

Tip na web plný zajímavých informací.

Tip na krásnou knihu.

Další díly seriálu o ježcích najdete ZDE.

 

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář