Proč se ani letos náš obchod neúčastní dne dopravy zdarma

0 1 847

Abych předešel dotazům, zda i u nás bude v ten den, co to mají přeci všichni, doprava zdarma, nebo údivu, jak to, že jsme se takové skvělé akce nezúčastnili, sepsal jsem zde vysvětlení v několika bodech.

1) Ekologicky smýšlející (ne jen ekologicky se tvářící) obchod by neměl zákazníky nutit k bezhlavým nákupům, jen proto, že je něco „zdarma“. Člověk by měl kupovat jen to, co opravdu potřebuje, ne to, co je zrovna tuto chvíli koupit výhodné, aby to pak, jako (zatím) nepotřebné odložil do skříně. Ležící nepotřebný ve skříni se každý eko výrobek mění v naprosto neekologický počin a to my opravdu nechceme.

2) Žádné zboží ani služba není zdarma. To jen firma, která je zdarma nabízí, rozloží náklady na ně do jiných výrobků a služeb, protože jinak by zkrachovala. To znamená, že ti co nakupují běžně po celý rok, dotují v nadsazených cenách ty, kteří nakupují jen, když je to „výhodné“. Nám to nepřijde fér, chceme raději podporovat celoročně ty „běžně“ kupující, třeba tím, že nabízíme férové ceny výrobků i dopravy po celý rok.

3) Nemůžeme a nechceme na jednu stranu hlásat nutnost změny a vystoupení z neudržitelného systému a na druhou stranu naskakovat na neudržitelné módní vlny a akce, které zrovna letí. Přijde nám to stejné jako kázat vodu a pít víno.

4) Raději pošleme peníze na dobrou věc, než se účastnit akcí, které dělají z lidí často nemyslící stádo, byť by se nám asi komerčně vyplatily.

Vnitřně cítíme, že většina našich dlouhodobých zákazníků tyto naše postoje chápe a i to nás strašně moc povzbuzuje ve směřování našeho obchodu směrem k opravdu uvědomělé a opravdu eko zákaznické komunitě.

Pokud i vy, milá čtenářko nebo čtenáři toho příspěvku patříte k našim zákazníkům, moc děkujeme, že jste a že nám pomáháte ukazovat, že dělat to jinak není jen utopie a snílkovství.

Za celou Zelenou domácnost, Petr Dobrý

(psáno pro FB Zelené domácnosti)

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář