Konec léta bez komářího bzučení v uších a klíšťat? Máme přírodní řešení!

155

Hmyz je nedílnou součástí každé přírodní zahrady. I pro něj vysazujeme naše květnaté louky a záhony s pestrými trvalkami. Pohled na včely, motýly a brouky nás těší, a navíc lákáme na zahradu ptáky, pro které je hmyz vítanou kořistí. I druhy, které v dospělosti preferují rostlinnou stravu, totiž krmí svá mláďata právě hmyzem. Existuje ale bzučení, které neslyšíme tak rádi a které dokáže otrávit nejeden letní večer. Jak si užít venkovní pobyt bez komárů? V nabídce máme skvělé repelenty s čistě přírodním složením. Kromě bodavého hmyzu si poradí i s klíšťaty. Budou se nám tedy dokonale hodit třeba při návštěvě ptačích parků, které buduje náš vlastník, Česká společnost ornitologická. Pojďme se na přípravky podívat.

Repelent značky Incognito se skvěle osvědčil.

Odpuzovače a repelenty s čistě přírodním složením mají až překvapivě vysokou účinnost a trvanlivost. Jsou založeny na tom, že bodavý hmyz některé vůně přirozeně nemá rád a snaží se jim vyhýbat. Koncentrovaný obsah kombinací olejů a bylinek nás proto efektivně ochrání, a ještě nádherně voní. Naším esem v rukávu je značka Incognito. Repelent neobsahuje DEET (dithyltoluamid), ani žádné jiné pesticidy či toxické chemikálie. Nanášejme ho vždy až jako poslední vrstvu po opalovacích krémech a další kosmetice. Nemusí se ho bát ani malé děti, vhodný je už od 6 měsíců věku. A když vyrážíme do terénu, nezapomínáme si zabalit i cestovní balení repelentu.

Také si dáváte během horkého dne osvěžující sprchu? Použijte mýdlo od stejné značky. Kromě aroma citrusové trávy (citronely), kterou bodavý hmyz nesnáší, obsahuje i kokosový a sezamový olej, který pomáhá pečovat o pokožku a zpomaluje známky stárnutí. Jak ví každý pracant, bodavý hmyz přitahuje pot, takže neopomínejme ani speciální deodorant, samozřejmě bez obsahu hliníku.

Večerní posezení bez rozhánění rukama a klidný spánek bez škrábání

Komáři dokáží znepříjemnit i večerní grilování s kamarády. (Zdroj: Pixabay)

Jakmile se setmí, dokážou za teplých letních večerů komáři rozbít jakoukoliv romantiku při posezení na terase. Pokud se nechcete kvalifikovat na příští olympiádu v disciplíně „odháněč“, doporučujeme vám zapálit si svíčku s vůní citronely. Svíčka stojí pár desetikorun, je krásná, a protože je uložena v terakotové misce, můžeme jí po vyhoření dát druhý život a použít ji třeba jako květináč. A druhé životy máme v Zelené domácnosti rádi.

Pohodovou atmosféru podpoří i voňavé tyčinky. Jedna hoří asi 2 hodiny a jsou účinné proti 3 500 různým druhům bodavého hmyzu včetně muchniček, moskytů, vos, včel, much, koutulí, ovádů, klíšťat, blech, komárů. To už je hodně druhů. 😊Použít je navíc můžeme i v interiéru, aroma citrusů se rozhodně neomrzí.

 

 

Svíčka s vůní citrusové trávy vás potěší a hmyz odradí.

Vrátili jsme se z výletu s nějakým tím štípancem, který úporně svědí? Skvělou pomocí jsou náplasti Moskinto, speciálně navržené tak, aby kůži během pár desítek minut zklidnily a my se tak nemuseli uškrábat. Náplast po čase sama odpadne, není třeba ji odlepovat.

I přesto pamatujme, že komáři a ovádi mají v přírodě své místo, takový netopýr jich dokáže polapit a pozřít stovky za jedinou noc!

 

 

 

Na klíšťata platí rozmarýn

 

Klíšťata přenáší nebezpečné nemoci, je dobré je odradit. (Zdroj: Pixabay)

Je to rutina většiny houbařů a výletníků: než se zanoříme do lesa, vytáhneme z batohu repelent a pořádně si našplícháme nohy. Jenže většina komerčně vyráběných prostředků nepříjemně páchne nejen klíšťatům, ale i nám samým. I proto nabízíme skvělou alternativu – bylinné mlžení, které můžete bez obav nastříkat přímo na pokožku, dokonce i na obličej. Složení je totiž čistě přírodní, klíšťata odradí extrakty z koření a bylin, především rozmarýnu. Tekutinu nalijeme do lahvičky s rozprašovačem a můžeme aplikovat podle potřeby, účinnost je ale až příjemných 24 hodin.

 

Prevence je důležitá, protože kvůli mírným zimám přežívá více klíšťat, která navíc své hostitele začínají hledat dříve. Zatímco se většina bodavého hmyzu zmůže maximálně na nepříjemně svědící štípanec, setkání s klíšťaty může mít horší následky. Přenáší dvě velmi vážné nemoci, lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidu – obě dokážou nakaženého pořádně potrápit. Aktivity klíšťat hlásí meteorologové. Český hydrometeorologický ústav vydává přehledy o tom, jaké nebezpečí ve které oblasti aktuálně hrozí.

 

I když použijeme repelent, měli bychom se po návratu z lesa u zahrady pečlivě prohlédnout a zkontrolovat i děti. Případné klíště bez prodlení odstraňme podle doporučených postupů a zaznamenejme si, kde jsme ho našli pro případ, že se později objeví obtíže.

 

Přejeme vám hezký zbytek léta bez štípanců.

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.