Ulehčeme ptákům ve vedrech: nabídněme jim vodu v kvalitním pítku!

34
V létě je důležité dopřát ptákům i dalším volně žijícím živočichům vodu.

Náš e-shop nabízí široký výběr prověřených designových pítek, která se hodí pro každou zahradu, park či balkon. Liší se velikostí, použitými materiály i instalací – najdete zde malá závěsná pítka, plastové misky na parapet i velké a těžké designové kousky. Nejenže uhasíte ptačí žízeň, ale opeřencům pomůžete i jinak. Vlastníkem Zelené domácnosti je totiž od letošního roku Česká společnost ornitologická, která veškerý zisk z prodeje investuje do ochrany ptáků. Na kvalitu výrobků navíc samozřejmě dohlíží, takže máte jistotu, že u nás koupíte bezpečný, snadno čistitelný produkt. Právě pečlivá údržba pítka je totiž důležitá, abyste neudělali více škody než užitku.

 

Jaké pítko je to správné?

Pítko Robin je skvělé pro zahrady i balkony.

Výběr pítka záleží na vašich konkrétních podmínkách a vkusu. Máte k dispozici balkon či terasu? Perfektní volbou budou lehká plastová pítka Finch, která lze jednoduše upevnit na zábradlí. Výborná jsou i pítka Robin, která můžete snadno zabodnout třeba i do většího květináče. Napojit ptáky zvládnete, i když jsou v bytě jen okna. Pítko vyvinuté přímo v Zelené domácnosti umístíte na parapet a zajistíte přivřením sklolaminátové síťky mezi okenní rám a okno. Odolá tak i silnému větru.

 

Předzahrádka, zahrada či dvorek nabízí větší možnosti – volit můžete z celé řady pítek, která se pokládají přímo na zem. Na výběr jsou výrobky z plastu, ale i těžká betonová a keramická pítka. Malým uměleckým dílem jsou nádherná pítka na stojanu, která připomínají zahradní sochy.

 

Máte k dispozici jen okno? Nevadí, naše pítko jde bezpečně postavit na parapet!

Pítko ve tvaru misky by mělo mít hloubku 2-10 cm, která zaručí, že se i menší druhy ptáků pohodlně napijí a vykoupou. Osvědčený trik je pokrýt dno oblázky, přičemž některé kamínky by měly sahat nad hladinu a nejlépe i umožnit snadný výlez z nádoby. Zabráníte tak topení hmyzu.

 

Jestliže si vaši zahradu oblíbily kočky, kuny či další predátoři, dobře poslouží závěsná pítka, která jednoduše umístíte do prostoru, například zachytíte za silnou větev. Ptáci budou mít přehled a nestanou se snadnou kořistí.

 

Ptáci se nejen rádi napijí, ale také vykoupají. Voda jim pomáhá pečovat o peří.

A koho můžete u pítka čekat? Vyhovovat bude všem divokým obyvatelům v okolí. Uživatele si najde mezi pěvci, na zemi ho využijí ježci, veverky, drobní

hlodavci a samozřejmě už zmíněný hmyz. Rádi se z něj napijí drobné šelmy a svlaží se žáby. Pamatujte, že zatímco potravy je v létě dost a přikrmovat většinou není třeba, nedostatek vody může být opravdový problém. Žíznivá zvířata se v takovém případě zoufale snaží dostat i k vodě, která pro ně není vhodná kvůli obsahu chloru nebo se v nezabezpečené nádrži mohou utopit. Během horkých dní proto myslete i na zabezpečení sudů, studen, jímek a bazénů, včetně nafukovacích pro děti. Skvělou pomůckou jsou plováky – pokud zvíře do nádrže spadne, může se díky nim vyškrábat ven a neutone.

 

Čistit, čistit, čistit

Do pítek nezapomeňte vložit oblázky.

Nestačí jen připravit pítko a pamatovat na dolévání vody. Myslet musíte i na pravidelné čištění. Ptáci totiž do misek nezřídka kálí, popřípadě se v nich koupou a zbavují se parazitů. Čím více uživatelů vaše pítko má, tím větší je pravděpodobnost, že se bez správné údržby stane rizikovým prostorem, kde si mohou ptáci předávat vážné nemoci. Ideální je dolévat denně novou čistou vodu a jedenkrát týdně umýt i samotné pítko. Není nutné sahat po dezinfekci, stačí nádobu vymýt a vykartáčovat, popřípadě opláchnout v horké mýdlové vodě.

 

A kam pítko umístit? Nejlépe na zem 2 až 3 metry od hustých keřů. Koupající se pták tak může včas zareagovat na útok číhajícího predátora. Zároveň se bude cítit bezpečně, protože je poblíž vhodná skrýš.

 

Nejlepší pítka nabízí sama příroda

Žáby a další obojživelníci jsou vděční za každou vhodnou vodní plochu.

Pokud máte na zahradě vhodnou plochu, můžete založit své vlastní jezírko. Vznikne přírodní pítko, které bude středem života na vašem pozemku. Myslete na to, že by vodní plocha neměla být celodenně na přímém slunci a hloubku je dobré odstupňovat. Ideální je, když po stranách vznikne mělčina podobná pláži, která usnadní přístup žíznivým tvorům a umožní pohodlnou koupel. S čistotou vody pomůže osázení rostlinami, některé se postarají i o zastínění.

 

Odměnou vám bude kromě návštěv ptáků i pozorování vodního života – během pár týdnů se do sebemenší louže nastěhují vážky, potápníci a další dravý hmyz, který zamezí líhnutí komárů. S trochou štěstí si vaše jezírko vyberou za nový domov obojživelníci či užovka. Opatrní buďte s násadou ryb. Buď pečlivě vybírejte jen drobné a neagresivní české rybky (slunka, karas obecný), nebo je oželte úplně. Diverzitě tak jen prospějete.

 

Pomůže i miska v parku

Karas obecný
Ryby si rády pochutnají na vajíčkách obojživelníků i na larvách hmyzu. Pokud je chcete nasadit, zkuste volit méně konfliktní druhy, jako je například karas obecný.

Parky představují ve větších městech oázu života, do které se stahují jak ptáci, tak i ježci, veverky, ropuchy a další drobní živočichové. Často je tu sice zeleň a dostatek skrýší, ovšem vyhovující vodní prvek chybí, takže příroda přivítá přilepšení v podobě pítka. Volit můžete například jedno ze závěsných plastových pítek, která přivítají hlavně menší pěvci. Pokud ale nechcete riskovat krádež a vyhozené peníze, jako improvizace poslouží i miska pod květináč, kterou zatížíte kameny. Investice je v řádu desetikorun, ve veřejném prostoru zafunguje a případné zcizení nebude zase tak mrzet.

 

Ani zde ale nezapomínejte na čištění. Misku pravidelně vymývejte a vodu obměňujte. Díky tomu zabráníte šíření nemocí a pítko v horku usnadní život tvorům, kteří žijí ve vašem sousedství.

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.