Jak ježci přežívají zimu

3 184

Jednoduchá varianta odpovědi je, že hibernují. Pokud vás zajímají detaily, čtěte dál, protože v tomto článku si rozebereme, co přesně se u ježků děje – jak se na zimu připravují, jak probíhá hibernace a jak se pak na jaře probouzejí.

Přípravy před zimou

Ježek
Foto: pixabay.com

Všichni živočichové, kteří nějakým způsobem přečkávají zimu spánkem, si dělají na podzim zásoby živin. Také ježek si tvoří před zimou zásobu tělního tuku, ze kterého pak během hibernace čerpá. Současně s tím si ježci budují zimní příbytek, který je dobře zateplený – ježci jsou schopní si do něj nanosit velké množství přírodního materiálu, který funguje jako izolační vrstva.

Oblíbená ježčí místa jsou například pod dřevěnými kůlnami odsazenými od země, v hromadě klestí, v kompostu, v noře po nějakém zvířeti… Hnízdo je pak dotvořeno k obrazu svému tak, že tvoří poměrně kompaktní kopuli o průměru 30 – 60 cm.

Kdy se ježci ukládají k zimnímu spánku

To závisí nejvíc na vnějších podmínkách především převládajících teplotách. Začátek hibernace v našem klimatickém pásmu bývá od konce října do prosince.

Jak vypadá ideální místo pro ježčí zimní spánek

Místo by mělo být suché, chráněné, kompaktní (aby ježek nemusel „vytápět“ příliš velký prostor) a mělo by chránit ježka před případnými predátory (liška, jezevec, pes apod.).

Hibernace

Ježčí hibernakulum
Ježčí hibernákulum (zimoviště), foto: Colin Brown

Hibernace tedy zimní spánek je stav, kdy živočich schovaný v úkrytu minimalizuje svůj výdej energie – zpomalí se mu metabolismus (sníží tělesnou teplotu, frekvenci srdečního rytmu a dechu), takže zůstává ve stavu, kdy nepotřebuje přijímat potravu. Výjimečně se stane, že se živočich během zimy probudí, vyleze ze svého úkrytu, vyprázdní se a třeba i něco sní. Může se to dít i u ježků, ale nesmí to být příliš často, protože toto probuzení je velmi energeticky náročné a v krajním případě by mohlo stát ježka život.

Tento proces je pro ježky přirozený a řídí ho změny teplot, zkracování dne (úbytek světla) a také změny tlaku vzduchu. Ježci tyto změny cítí a podle toho se chovají.

Tělní funkce ježka během hibernace

Ježkovo srdce funguje za normálních okolností ve frekvenci 190 úderů za minutu, při hibernování je to pouze 20 úderů za minutu. Jeho tělesná teplota klesne z obvyklých 35° na 10° nebo méně. Také dýchání je na minimu, ježek se nadechne pouze jednou za několik minut. Energetické nároky ježčího organismu se tím sníží asi na 10 % energie potřebné v aktivním stavu.

Ježek spí
Zdroj ilustrace: freepik.com

Opravdový zimní spánek zabere jen 80 % zimního období, ježci se občas probouzejí na několik hodin nebo dnů a pak znovu usínají (během tohoto bdění většinou ale neopouštějí hnízdo). Probouzení trvá až 12 hodin a je energeticky velmi náročné, proto nesmí být moc časté. Probouzení ježků ze zimního spánku je nejčastěji způsobeno náhlým stoupnutím venkovní teploty. Jako ideální teplota v hnízdě pro správnou hibernaci se uvádí 5°C.

Mohlo by se zdát, že mírná zima je pro ježky dobrá, protože nehrozí umrznutí, paradoxně ale spotřebují ježci v mírných zimách více energie (protože mají vyšší tělesnou teplotu a tím pádem i ostatní tělesné procesy nejsou tak zpomalené), kterou ale potřebují nějak doplnit (z tukových zásob nebo potravy). Může se stát, že hledání potravy během teplé zimy bude stát ježka více energie, než z ní získá.

Je hibernace nebezpečná?

Ježek je během hibernace zranitelný, protože je ve stavu, kdy má tak zpomalený metabolismus, že nedokáže reagovat na případné napadení. I proto je volba zimního úkrytu otázkou života a smrti. Další nebezpečí hrozí, pokud nemá ježek dostatečné tukové zásoby a teploty klesnou na dlouhou dobu pod bod mrazu. Úbytek hmotnosti během přezimování činí celkově 20 až 50 %.

Optimální váha před hibernací se nejčastěji uvádí 600 g nebo více.

Kdy končí ježčí zimní spánek

V našich podmínkách je to nejčastěji od půlky března do začátku dubna, znovu ale záleží na teplotách okolí. Ty se v posledních letech bohužel dost vymykají z normálu, takže se někdy můžeme setkat s ježky i v době, kdy by dříve spokojeně oddychovali ve svém doupěti.

Přikrmování ježků před zimou a po probuzení

Přikrmování ježků
Granule pro ježky s hmyzem, foto: Zelená domácnost

My lidé můžeme ježkům život trochu ulehčit tím, že jim v době přípravy na zimní spánek nabídneme něco k snědku. Podobně to můžeme udělat na jaře, když se ježci probouzejí. Ježci se živí převážně hmyzem a bezobratlými, kterých nemusí být na konci podzimu a v časné jaro v přírodě dostatek, takže budou za nějaké přilepšení rozhodně vděční. Pokud krmíte venkovní kočky, ježci se rádi na hostinu přidají. Můžete jim ale nabídnout i speciální potravu pro ježky s obsahem hmyzu.

 

Další naše články na téma ježci a jak jim pomoci si můžete přečíst ZDE.

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.