Kam umístit čmelín

2 104

Koupili jste si nebo dostali čmelín a nevíte, co dál s ním? Doporučuju pořádně nastudovat weby o chovu čmeláků, například čmeláci.cz, nebo minimálně pokračovat ve čtení zde. V následujícím textu určeném pro úplné začátečníky se dočtete, co by měl čmelín obsahovat a kam ho umístit, aby se v něm novým obyvatelům dařilo.

Doporučené součásti čmelínu

Jde o části, které nemusí být v základní výbavě čmelínu, ale určitě jsou potřeba pro hladký průběh hnízdění. Je to ochranná klapka a izolační výplň čmelínu.

Ochranná klapka

Ochranná klapka
Ochranná klapka čmelínu, foto: Zelená domácnost

Pokud chceme, aby byli čmeláci ve svém novém domově v bezpečí, takřka povinnou výbavou čmelínu je ochranná klapka. Jestli u vašeho čmelínu není, doporučujeme ji přikoupit. Klapka je účinnou ochranou čmeláčí rodiny před létajícími hmyzími škůdci jako jsou mouchy brachycoma devia, pestřenky volucella bombylans, vosy apod. Podstatnou měrou zamezuje přístupu hlavního škůdce, zavíječe čmeláčího, do čmelínu, chrání i před pačmeláky. Díky ochranné klapce zabezpečíme nejen své čmeláky, ale bráníme také v šíření čmeláčích škůdců po okolí.

Na barvě klapky záleží jen ve chvíli, kdy máme více čmelínů vedle sebe. V takovém případě volíme různé barvy, abychom čmelíny v případě potřeby rozlišili. Manuál k obsluze klapky je u dobrých prodejců součástí výrobku.

Výplň čmelínu

Teplodržná výplň čmelínu
Teplodržná výplň čmelínu, foto: Zelená domácnost

Jen málo druhů čmeláků, kteří mají hnízda převážně na povrchu země, je schopno z nejbližší vzdálenosti přesunout a shromáždit hnízdní materiál. Většina druhů čmeláků si musí hledat hnízdo už s teplodržným materiálem. U čmelínů se k tomuto účelu používá teplodržná izolační náplň, ideální je surová bavlna bez vláken. Ta by měla být v domku nadýchaná a neumačkaná, může zabírat až 3/4 prostoru. Pozor, vchod musí zůstat volný. V případě osídlení je nutné náplň po sezóně vyjmout, spálit, čmelín vyčistit a v předjaří instalovat náplň novou. Pokud máme čmelín bez této náplně, je potřeba si ji dokoupit.

Kam umístit čmelín

Čmeláci potřebují ve svém hnízdě co nejstálejší teplotu, ohrožují je jak mrazíky, tak vysoké letní teploty.

Optimální místo pro čmelín je ve stínu pod listnatými stromy (na jaře je strom bez listí a čmelín ohřívá jarní slunce, v létě strom stíní). Ideálně v klidné části zahrady maximálně s ranním sluncem. Čmelín nikdy nedáváme na přímé letní slunce! Pokud stoupne teplota v čmelínu nad 30 °C, čmeláci ho musí usilovně větrat. Dělnice sedí u vletového nebo větracího otvoru a křídly vhánějí dovnitř vzduch. Ostatní dělnice se pokoušejí chladit hnízdo uvnitř čmelínu. Pokud přesáhne teplota v hnízdě 35 °C, larvy i kukly hynou. Dospělí čmeláci hynou při 45 °C.

Čmelín lze umístit také dovnitř stodoly nebo kůlny ke zdi, kdy je přístup čmeláka do čmelínu umožněn trubkou procházející zdí z vnější strany budovy.

Další možností je umístit čmelín volně do prostoru kůlny, stodoly, zimní zahrady apod., v takovém případě je ale potřeba myslet na dostatečně velký vletový prostor, celou sezónu otevřené dveře, okno apod. Čmelín by neměl být od místa vletu (oken, dveří) vzdálený více než 3 metry.

Čmelín můžeme postavit také na balkon či terasu, znovu ale platí, že je potřeba ho chránit před přímým sluncem. Pozor, i čmelín ve stínu na rozpáleném balkonu situovaném na jih je špatně.

Dočetli jste až sem? I tak doporučuju si přečíst o chovu čmeláků více, a to buď na specializovaném webu čmeláci.cz nebo v knihách věnovaných čmelákům. Ulehčíte starosti sobě i případným budoucím obyvatelům vašeho čmelínu.

A nezapomeňme, že čmelín je jen jeden ze způsobů jak čmelákům ve volné přírodě pomoci, životně důležitý je pro čmeláky také dostatek potravy, kterou jim můžeme nabídnout třeba v podobě květinových záhonů nebo pestré směsi lučních květin.

 

Úvodní foto: Zelená domácnost

Doporučená literatura:

Příručka Čmeláci: chov a podpora čmeláků na zahrádkách i ve městě

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.