Jak fungují UV samolepky na sklo

1 895

Samolepky na sklo slouží k tomu, aby rozbily odraz okolního prostředí a ptáci do skla nebourali. Ptáci totiž nevědí, že ve skle vidí jen odraz a ne skutečnou krajinu. Čím větší je skleněná plocha a čím více okolí zrcadlí (např. zrcadlové sklo nebo zrcadlová fólie), tím je pro ně objekt nebezpečnější.

Čím jsou UV samolepky odlišné?

UV samolepky jsou vhodné pro ty případy, kdy chceme zachovat maximální průhlednost skla. Tyto samolepky neomezují propustnost světla do místnosti a umožňují nerušený pohled oknem ven. Přesto zajišťují velmi dobrou ochranu ptáků před nárazem do polepené skleněné plochy.

Jak UV samolepky fungují?

UV samolepky
Vlevo pohled člověka, vpravo pohled ptáka

Ptáci jsou (na rozdíl od lidí) schopní vidět také ultrafialové (UV) světlo, což je část světelného spektra, která lidskému oku uniká. Ptáci tuto schopnost vnímání UV světla využívají v každodenním boji o přežití v přírodě. Jsou schopni detekovat odražené UV záření z peří ostatních ptáků, z různých bobulí a semen, z křídel hmyzu, z pavučin apod. Jejich vidění světa je tedy trochu odlišné, stejně to mají například čmeláci nebo včelky samotářky.

UV samolepky z lidského pohledu téměř splývají se sklem, ptáci ale vidí obrazce jako jasné a svítivé objekty.

 

 

Pravidla pro instalaci samolepek

Základním pravidlem pro zabezpečení skla je, že dobře funguje jen polep v dostatečné hustotě cca 10 cm od sebe. Druhé pravidlo říká, že na tvaru obrazce nezáleží. Pokud si budeme pamatovat jen tyto dvě poučky, tak to bohatě stačí.

UV samolepky list lípy, foto: Zelená domácnost

UV samolepky se dělí dle způsobu, kterým na skle drží. Některé drží samy pomocí statické elektřiny, lehce se tedy nainstalují a zase je můžeme kdykoliv lehce sundat, ostatní lepí jako běžné samolepky a nemůžeme je tedy přemisťovat.

Doporučená instalace samolepek je na venkovní stranu prosklené plochy, kdy je zajištěn maximální ochranný efekt pro ptactvo. Pro maximální bezpečí ptáků se doporučuje rozmístění jednotlivých samolepek cca 10 cm od sebe. Samozřejmě i využití s většími rozestupy je lepší než nulová ochrana skleněných ploch, ale efektivita ochrany se snižuje v závislosti na rozestupech mezi samolepkami.

Nevýhody UV samolepek

UV samolepky mají oproti klasickým samolepkám tu nevýhodu, že jejich schopnost odrážet UV světlo začne po čase klesat. Proto se doporučuje jejich obměna po cca 1 – 2 letech. Z toho důvodu nejsou vhodné na větší plochy, fasády, zastávky atp., můžeme je ale dobře využít v domácnosti, kde nám nebude vadit po pár letech samolepky obměnit. Funkčnost UV efektu je možné průběžně kontrolovat UV lampou.

Pokud chcete zabezpečit nějakou skleněnou plochu, preferujete stálejší řešení a nevadí vám vyšší viditelnost obrazců, můžete si vybrat z nabídky plných nebo šrafovaných siluet, nejlépe funguje co největší kontrast, ale i decentnější bílé obrazce ptáky před nárazem ochrání.

 

 

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.