Zelená domácnost-z podschodů k nadačnímu fondu

0 6 116

Náš obchod Zelená domácnost bude mít příští rok kulaté výročí. 10 let od založení. Vzpomínáme si na první nápad spustit internetový obchod s eko výrobky pro domácnost a zahradu a jeho provozem pomáhat přírodě kolem nás. Bylo to v roce 2009 nějak touto dobou.

Kamarádi si ťukali na čelo. Marketingový experti si mysleli své, když jsme jim řekli, že chceme prodávat jen věci, kterým věříme a máme odzkoušené. Prý je to špatně a měli bychom prodávat hlavně to, o co je zájem. Kamarádi z prodeje se ptali, kdo bude kupovat všechny ty budky, krmítka a domečky a dodávali, že takových magorů, jako jsme my, asi moc není a nemůže to fungovat. Lidé přes finance nám tvrdili, že darovat neziskovkám 5% z každé objednávky nedělají ani velké firmy a že to bude finančně neudržitelné.

První roky nebyly opravdu úplně jednoduché, vzpomínáme na náš první sklad pod schodištěm jedné kancelářské budovy, kde se nedalo ani pořádně narovnat a my tam balili první balíčky pro vás a přírodu. Vzpomínáme také, jak někteří lidé z neziskovek odmítli náš plán jim pomáhat se slovy, že nechtějí být spojováni s businessem, což prý česká rodinná firma, prodávající eko výrobky je. Raději prý dotace a běžné granty, tam neví, kdo na ně vydělal. Vzpomínáme i na časté dotazy bývalých kolegů z businessu, kolik si vyplácíme platy a jejich smích jako reakci na naše odpovědi, že plat není to podstatné, důležité je přece smysluplnost práce…

Za těch 10 let jsme ušli dlouhou cestu, z počátku sami, pak s prvním a následně dalšími a dalšími zaměstnanci, kterým tak ale neříkáme. Jsou to pro nás prostě kolegové a kolegyně. Jsme jeden tým. Někteří z nich jsou s námi dodnes, některé čas zavál na jinou cestu. Se všemi jsme ale v kontaktu a rozešli jsme se v dobrém, což je pro nás důležité.

Sortiment našeho obchodu se rozrostl z pár desítek na skoro dva tisíce výrobků, stejně se rozrostla i naše prodejna. Jak šla doba, museli jsme otevřít nový sklad a expedici mimo Prahu a nyní jsou nám ty prostory již zase skoro malé. To vše hlavně díky vám, našich zákazníkům, kteří koukají nejen na to, co kupují, ale i kde to kupují.

Deset let je ta správná doba k další expanzi. To by to ale nebyla Zelená domácnost, aby to nebyla expanze netradiční a hlavně udržitelná. Nečekejte proto, že teď oznámíme otevírání dalších prodejen, nebo expanzi do zahraničí. Obchodně by to bylo asi správné, ale my opravdu nechceme být obyčejný obchod.

Proto jsme si k letošním Vánocům nadělili dárek. Založili jsme Nadační fond Zelené domácnosti rodiny Dobrých. Název poněkud delší, ale jak věříme, transparentní. I nadále se nechceme schovávat jen za jméno našeho obchodu, ale chceme naopak ukázat, že Nadační fond nemusí mít jen obří firma, ale i obyčejná rodina, která se snaží, aby ten svět kolem nás byl lepší.

S Nadačním fondem chceme pomáhat (tak jako doposud s obchodem) lidem, kteří mají dobré nápady, jak pomáhat přírodě kolem nás a schopnosti je realizovat, ale nechtějí věnovat většinu svého času žádostem o složité granty.

Náš nadační fond také bude umožňovat pomáhat lidem, kteří chtějí nějak finančně přispět, ale neví komu, nebo se nemohou rozhodnout a mají obavu, aby nenaletěli. Věříme, že Zelená domácnost, ale i naše jméno a práce, kterou máme za sebou, by pro ně mohla být dostatečnou zárukou.

Konkrétní plány a vize představíme již brzy. Na všem pracujeme tak, jak nám mnoho našich aktivit dovolí. Chceme nejen pomáhat, ale opět i vlastním příkladem inspirovat ostatní, menší firmy. Vždy říkáme, že než jen podepisovat petice, nadávat na vše v hospodě nebo na FB, je lepší něco aktivně udělat. Ať jako jednotlivec, tak jako majitel firmy. A taky říkáme, že i malá pomoc je hrozně důležitá, protože k cíli musíte vždy dojít s pomocí mnoha kroků, ať jdete jakoukoliv cestou.

Držte nám prosím palce. Nebo ještě lépe, i nadále nakupujte v našem obchodě. Když bude dobře fungovat obchod, bude dobře a smysluplně fungovat i nadační fond. To vám můžeme slíbit.

Užijte svátky a slibme si do nového roku, že ten svět uděláme společně lepší.

Děkujeme.

Zuzka, Petr a Vítek Dobrých

 

Mohlo by vás také zajímat