Recenze: Jak zachránit včely

642

V názvu je sice uvedeno slovo včely, ale podtitul hned upřesňuje, že jde o včely divoké, tedy ne ty medonosné chované v úlech. Divokým včelám tedy včelkám samotářkám se na blogu věnujeme pravidelně a máme i samostatný web. Pokud ale zatoužíte mít informace v papírové podobě, tak tahle kniha by vás mohla potěšit. Najdete v ní základní témata, která se týkají včelek samotářek, a navíc velké množství fotek.

Jak zachránit včely
Foto: Zelená domácnost

Kniha je celobarevná, všude na vás vykukují fotky včelek, jejich obydlí nebo květin vhodných pro náš opylující hmyz. Někdo si řekne, že fotky jsou zbytečné, jde o informace, ale já osobně mám ráda knížky, ze kterých na mě dýchne nálada související s tématem. Zvlášť pokud se jedná o knihu spíše naučnou.

V knížce najdete nejdřív základní představení včelek samotářek a pak jednotlivé okruhy, jako je potrava pro včely, kde včelky hnízdí a jak jim třeba nějaké obydlí vyrobit (plus kopu inspirace na vlastní zahradní projekty, které nasytí včelky). Ke konci jsou rozepsané i jednotlivé čeledi divokých včel, k tomu fotky zástupců. Publikaci bych se vůbec nebála dát někomu jako dárek, třeba v kombinaci s nějakými semínky květin vhodných pro včelky nebo rovnou s rostlinou v květináči.

Komu bych knihu doporučila?

Určitě někomu, kdo se zajímá o přírodní zahradničení a chtěl by si vytvořit svůj koutek pro včelky samotářky. I úplným začátečníkům a trochu pokročilým. Tomu, kdo se zajímá o samotářky, ale i tomu, kdo má rád zahradní projekty na pomoc přírodě, velká část knihy je totiž věnována rostlinám, tedy potravě pro včelky a jiné opylovače.

 

Jestli sháníte informace jen o potravě pro opylující hmyz, tak doporučuju knihu Zahrada pro včely.

Úvodní foto: Zelená domácnost

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.