Mlžení, co hmyzu nevoní

Přírodní odpuzovače hmyzu na zahradě a v domácnosti

1 095

Jestli si pěstujete vlastní plodiny a celou sezónu s láskou opečováváte záhonky, pravděpodobně už se vám stalo, že i jiní tvorové zatoužili okusit něco z vaší vzácné úrody. Můžete to brát jako lichotku, že tolik různých živočichů oceňuje vaše pěstitelské schopnosti, ale pravděpodobně budete chtít nějak zasáhnout a svoji úrodu před nájezdníky ochránit. Tuhle situaci můžete řešit různými způsoby.

Můžete zajít do zahradnictví a koupit si tam nějaký zaručený prostředek proti škůdcům. To ale znamená, že si zanesete svůj kousek přírody chemií, která kolikrát nadělá víc škody než užitku. Další možností je nechat to na přírodě. Pokud máte na zahradě nastolenou správnou rovnováhu všech škůdců a predátorů, časem se problém vyřeší sám. Chce to ale hodně trpělivosti, protože příroda sice koná, ale v lidském měřítku jde všechno poměrně pomalu.

Jestli chcete zasáhnout, a přesto zahradničit bez chemie a v bio kvalitě, můžete vyzkoušet sílu přírody a použít na nezvané hosty 100% přírodní postřik. A nejen na ty na zahradě.

Proč přírodní odpuzovače?

Chemie používaná na zahradě neničí jen konkrétní hmyz, proti kterému je určená, ale často zabíjí i další živé tvory, které naopak na svém pozemku potřebujeme. Pesticidy zabíjí nejen škůdce, ale často i predátory a tolik potřebné opylovače. Přírodní mlžení nikoho nezabíjí, jen škůdcům „nevoní“. Mlžení je 100% přírodní, takže nevadí, když se dostane do kontaktu s plody. Neškodí ani domácím mazlíčkům, kteří se na zahradě běžně pohybují a postřik se jim může dostat na tlapky nebo ho můžou nechtěně olíznout.

Nabídka mlžení, které hmyzu nevoní

Mlžení se prodává v několika verzích podle hmyzáků, které potřebujete usměrnit. A nejde jen o ty zahradní, ale i o ty domácí.

Všechny uvedené přípravky je potřeba aplikovat opakovaně a pravidelně. Mají účinnost cca 24 hodin, takže to není jako u klasické chemie, že stříknete a vše je v mžiku po smrti. Vy prostě den za dnem tvoříte prostředí, které danému hmyzu nevyhovuje.

Bylinné skořicové mlžení (mravenci)

Mlžení mravenci
Zdroj fotografie: pixabay.com

Mravenci se vám můžou vyskytovat na zahradě, ale i na balkoně. Často žijí v blízkosti mšic, protože mšice vylučují sladkou tekutinu (medovici), kterou mravenci konzumují. Mravenci se o své mšice starají a hlídají je, protože pro ně představují kvalitní a stálý zdroj potravy. Mravenci někdy dokonce přenášejí mšice na místo, které se jim zdá vhodnější. Pokud tedy uvidíte na svých rostlinách cupitat mravence, poohlédněte se i po mšicích.

Skořicové mlžení obsahuje extrakt skořice, extrakty bylin a koření smísené s vodou. Omezuje výskyt mravenců, ale i jiného lezoucího hmyzu.

Bylinné tymiánové mlžení (mšice, molice a svilušky)

Mlžení na mšice
Zdroj fotografie: pixabay.com

Na mšice jsou nejlepší zahradní predátoři jako jsou slunéčka, škvoři, zlatoočky atp., můžete si pomoci ale i tímto 100% přírodním roztokem. Při větším zasažení doporučujeme používat častěji, jinak stačí 1 x denně aplikovat na napadená místa a v jejich okolí.

Tymiánové mlžení obsahuje extrakt tymiánu, extrakty bylin a koření smísené s vodou. Přípravek reguluje výskyt mšic, molic, svilušek a jiného savého hmyzu.

 

Bylinné rozmarýnové mlžení (klíšťata, komáři a další létající hmyz)

Odpuzovač klíšťat
Zdroj fotografie: pixabay.com

Jde o postřik, který je vhodný nejen pro zahradníky. Mlžení můžete použít na tělo, ale i na předměty. Třeba na provonění interiéru. Přírodní repelenty proti bodavému hmyzu jsou překvapivě účinné. Značka Incognito vyrábí i různé přípravky přímo na tělo – tělové mléko, sprej, deodorant, mýdlo, vše bez obsahu DEET a jiných toxických chemikálií.

Rozmarýnové mlžení obsahuje extrakt rozmarýnu, extrakty bylin a koření smísené s vodou. Omezuje výskyt klíšťat, komárů a dalšího létajícího a lezoucího hmyzu.

Bylinné mátové mlžení (pavouci)

Pokoutník domácí
Zdroj fotografie: freepik.com

Pavouci ničemu neškodí, přesto je mnoho lidí nemá rádo. Ani to, že prý přinášejí štěstí, nedokáže vystrašené lidi přesvědčit, aby vzali chudáky pavouky na milost. Zabít nějakého tvora jen kvůli tomu, že se ho bojím, je docela škoda. Pokud ale pavouky u sebe doma vážně nesnesete, můžete použít mátové mlžení, které pavoukům nevoní. Mlžení je vhodné i jako prevence výskytu pavouků.

Mátové mlžení obsahuje extrakt máty a eukalyptu, extrakty bylin a koření. Omezuje výskyt pavouků i ostatního lezoucího a létajícího hmyzu.

Chemické látky jsou všude kolem nás, často nám i přírodě škodí. Používání agresivních přípravků proti škůdcům na zahradě je hodně krátkozraké, protože si zanášíme prostředí, ve kterém žijeme a často i plodiny, které pak konzumujeme. Přitom příroda si dokáže pomoci i sama – kde jsou přemnožení škůdci, brzy se začne dařit i jejich predátorům. Když chceme dění trochu uspíšit, stačí mlžení z přírodních výtažků.

 

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.