5 každodenních činností, pří kterých můžete doma šetřit vodu i Vy

0 1 602

Když jsem ještě chodila na gympl, měli jsme na zeměpis učitele, který mě téměř nikdy svým výkladem nezaujal. Vždycky stál vedle katedry a monotónně něco vykládal, pohyby dělal pomalu, při smrkání si rozvážně vytáhl kapesník a potom ho zase úhledně složil. Občas si jednou rukou uhladil vlasy a snad u toho ani nemrkal. Na jeho hodiny jsem se netěšila. Některým studentům říkal jmény a jiným příjmením, můžete hádat, jak říkal mně 🙂 Naše „sympatie“ byly asi vzájemné.

Mám na pana učitele ale jednu výraznou vzpomínku. Tenkrát nám říkal, že pokud bude někdy v budoucnu opravdu velký problém, půjde o vodu. Konkrétně o její nedostatek a na to se nabalující problémy. Snažil se nám vysvětlit, že to, že otočíme kohoutkem a teče pitná voda, je obrovský luxus. Vlastně popisoval vodu, jako by byla tekuté zlato. Pan učitel se tehdy také zeptal, kdo z nás nechává při čištění zubů téct vodu a proč. Taky se ptal, jak se u nás myje nádobí, jestli se napouští dřez nebo se myje pod tekoucí vodou (myčky v té době nebyly ještě úplně obvyklou výbavou). To mě tehdy zaujalo.

Abyste rozuměli, byla jsem vždycky vedená k tomu, že se ničím zbytečně neplýtvá. Ono ale není úplně jednoduché to plýtvání vždycky hned rozpoznat a uvědomit si ho. Někdy je potřeba nechat se popostrčit.

Proto pro Vás mám dneska pár příkladů toho, jak to děláme u nás doma. Jsem si vědoma, že to není stoprocentní. Někteří z Vás jsou pravděpodobně mnohem dál než my, tak mi klidně napište, rádi se ještě posuneme. No a pro ty, kteří chtějí popostrčit, tady to máte.

Bydlíme v bytě, takže neřešíme například závlahu zahrady a nesbíráme dešťovku. Jak tedy šetříme vodou v naší domácnosti?

1. Splachování

Obecně mi nedělá úplně dobře představa, že se u nás splachuje pitnou vodou. V mém ideálním světě se sbírá voda třeba ze sušičky, myčky a voda dešťová do nějakého rezervoáru a splachuje se primárně s ní. Tohle ale v bytě úplně dobře nejde, pokud nechcete zakopávat o kyblíky s vodou. Máme tedy aspoň nainstalovaný mechanismus pro zastavení splachování a používáme ho. Pokud máte starší nádržku na vodu, pravděpodobně spotřebuje na jedno spláchnutí i 10 litrů vody. To je fakt zbytečně moc. Vyrábí se také spořiče vody do externích nádržek.

2. Sprcha a hygiena

Je určitě dobré instalovat perlátory, kam jen to jde. Díky provzdušnění vody jí spotřebujete méně, aniž by utrpěla kvalita mytí. Pokud jde o sprchování, je to možná trochu kontroverzní, ale my se prostě nesprchujeme 2x denně. Možná si teď říkáte, že jsme čuňátka, ale jsme přesvědčeni, že časté mytí zdraví spíš škodí. My dospělí se myjeme dle pocitu a aktivity, děti dle aktuálního stupně zašpinění.U čištění zubů, šamponování vlasů atd vodu vypínáme a učíme to i děti.

3. Úklid a domácí práce

Máme sušičku s kondenzací, takže sbírá vodu. Tu dále používám na úklid (podlaha), na zalévání květin pokojovek (bylinky si netroufám, přestože používáme ekologický prací prostředek) a také ji vylévám do pračky před praním (když si vzpomenu). Pračka by si tak údajně měla vzít méně vody na prací cyklus.

4. V kuchyni

Na malé vaření malý hrnec a na větší pokrmy velký. Když budete vařit třeba vejce natvrdo ve zbytečně velkém hrnci, spotřebujete prostě vody víc.

Co se nádobí týče, snažíme se ho nenadělat zbytečně moc. Každý máme svou sklenici nebo hrnek a pijeme z nich celý den i dva. Myčku pouštíme, až když je opravdu plná. Balenou vodu prakticky nekupujeme. Nosíme si kohoutkovou vodu v lahvích nebo termoskách. Nevypitá voda z lahviček na cesty nebo ze svačiny se u nás vylévá do konvičky na zalévání květin.

5. Před spaním

Kapajícím kohoutkem Vám může vykapat neuvěřitelných 50 litrů za den. Než jdeme spát, kontrolujeme, jestli jsme všechno dobře zavřeli a jestli třeba neprotéká záchod.

To že otočíme kohoutkem a drtivé většině z nás teče pitná studená i teplá je prostě v globálním měřítku luxus. Když k tomu tak budeme přistupovat, budeme si vody víc vážit, víc jí šetřit, ale víc si ji i užijeme. Třeba já, když si občas napustím vanu v zimě, si ji opravdu náležitě užívám a jsem nesmírně vděčná! Tak opatrujte to svoje tekuté zlato i u Vás. Pokud Vám nestačí rozměr ekologický, je tu vždycky ještě ten ekonomický. Peněženka Vám poděkuje.

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář