9 tipů na cirkulární Vánoce

1 396

Proč cirkulární? Cirkulární znamená, že se téměř nepoužívají jednorázové výrobky, dává se přednost kvalitním věcem, které můžou být klidně z druhé ruky. Věci se vyrábějí tak, aby šly lehce opravit (součásti jsou vyměnitelné) nebo případně šikovně recyklovat.

A jak to souvisí s Vánoci? Už několik týdnů před Vánoci se na nás ze všech stran hrnou doporučení, co všechno bychom si měli koupit. Důmyslný firemní marketing nám vnucuje myšlenku, že bez toho a toho produktu nebudou svátky dostatečně kouzelné. Se vší tou spotřebou ale roste i plýtvání. Někomu to nevadí, ale pokud jste naladěni spíše na ekologickou a rozjímavou notu, nejspíš vás tohle konzumní šílenství moc netěší. Je dobré vědět, že v tom nejste sami a že existují i jiné možnosti.

1. Méně věcí, ale kvalitnější

Před každými Vánoci dopředu hlásím, že nechci dostávat žádné „blbůstky“. Všude je takových věcí spousta, ale za cenu několika zbytečných drobností pořízených v záchvatu nakupování můžete mít jednu věc, která má smysl. Někdo miluje takzvané lapače prachu, já si na ně moc nepotrpím. Zkuste nenakupovat dárky pro dárky, ale spíš dárky, které obdarovanému opravdu poslouží.

2. Dárky pro skupinu přátel

Pokud si dáváte dárky ve skupince lidí, můžete to zkusit udělat tak, že každý dá dárek jen jednomu člověku. Jména se napíšou na lístečky a každý si dopředu vylosuje jednu osobu, které dárek zajistí. Znovu se tu uplatňuje princip méně, ale lépe, protože nedává každý každému něco drobného, ale věnujete jednu věc, která může být hodnotnější a užitečnější.

3. Domácí dobroty v dárkovém balení

Milým dárkem jsou různé vlastnoručně vyráběné dobroty, jako jsou marmelády, sušenky, naloupané vlašské ořechy atp. Záleží jen na tom, na co si troufnete. Od těch kupovaných je často odlišuje jen dárkové balení, které si ale můžete dopředu obstarat, takže i vás dárek bude vypadat slavnostně. Především pro někoho, kdo nemá pravidelný přístup k poctivým domácím pochoutkám, jsou tyhle dárky úplným pokladem.

Cirkulární vánoce dárky dobroty

4. Když někdo nic nechce a ani nepotřebuje

Když mu i tak chcete udělat radost, obdarujte jeho jménem někoho potřebného nebo přírodu. Zavěšené obědy, nocleženky, adopce zvířete na dálku, pomoc útulkům, nebo pomoc s vybudováním pestrého udržitelného lesa. Možností je spousta.

5. Ekologické balení dárků

Dárkové balení k Vánocům prostě patří. Zkuste vybrat ale takovou variantu, po které zůstane co nejméně odpadu. Na zabalení můžete použít třeba vánoční látkové pytlíčky. Pokud je papír recyklovatelný a doplníte ho režným provázkem, je to také 100% eko. Dárky je možné zabalit i do šátku, který lze používat donekonečna. Nebo je zabalte jen do obyčejného přírodního balícího papíru a vytvořte na nich barevné papírové dekorace nebo vzory pomocí tiskátek.

Cirkulární vánoce

6. Vánoční stromek

Uříznutý stromek se stává po Vánocích odpadem, přitom rostl několik let (cca 6-10 let), aby se mohl na pár týdnů přeměnit ve vánoční dekoraci. Alternativou je koupit malý živý stromek v květináči, který pak vysadíte do přírody nebo si živý stromek na Vánoce půjčit. V takovém případě ale není možné mít stromek doma v teple příliš dlouho. Pokud nelpíte přímo na klasickém stromku, můžete si ozdobit jen zavěšenou větvičku, i ta vám byt příjemně provoní. Někdo si doma pěstuje pokojovou květinu jménem blahočet ztepilý, ten může klasický jehličnan také nahradit.

Vánoční stromek

7. Pošlete dál věci, které už nepotřebujete

Jestli děláte předvánoční úklid, určitě narazíte na něco, co už roky nepoužíváte. Možná dokonce na nerozbalený dárek z loňských Vánoc, který nevyužijete. K tomu jsou skvělé různé akce, kam můžete přinést své nepotřebné věci a za oplátku si můžete (ale nemusíte) odnést to, co se hodí pro změnu vám. Takzvaný Swap je teď docela populární a nedivím se, výměna člověka nic nestojí a je to skvělý způsob obstarávání věcí, když nechcete kupovat nové. Navíc je to docela zábava.

8. Vyhledávejte značky, které fungují cirkulárně

Kelímek na nápoje Circular CupMůže to být firma, která používá na výrobu energii z obnovitelných zdrojů. Nebo může jít o produkty, které jsou recyklované i recyklovatelné. Jako dobrý příklad uvedu britskou společnost ashortwalk, která vymyslela kelímky Circular Cup. Tyto kelímky jsou vyrobeny z jednorázových kelímků, takže z něčeho, co bylo dřív odpadem. Zároveň se dají v případě, že po několika letech doslouží, rozebrat a znovu zrecyklovat.

Dárky od podobných firem už dávno nejsou jen pro ekologické nadšence, ale úplně pro každého.

9. Dárky z druhé ruky

Některé předměty už se dávno nevyrábí, nebo se nevyrábí v takové kvalitě jako dřív. Jsou tu ale různé bazary, antiky a antikvariáty, kde můžete najít spoustu jedinečných pokladů, které čekají na objevení. Pokud máte v okolí někoho, kdo takový dárek ocení, nebojte se toho. Koupí dárku z druhé ruky ušetříte zdroje, které by jinak byly vynaloženy na výrobu věci nové.

Klidný předvánoční čas Vám přeje

Zelená domácnost

 

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.