Padající listí

0 1 354

S větrem se snáší k zemi všechno to různobarevné listí ze stromů a keřů. Půda na zahradách tak dostává na zimu ochrannou vrstvu, která chrání jí i kořeny rostlin před holomrazy i extrémními výkyvy počasí. Slouží také jako zimní úkryt pro nepřebernou řadu drobných tvorečků, počínaje hmyzem a konče třeba slepýšem nebo ježkem.

Listí se na zemi pomalu rozkládá a dodává tak půdě a rostlinám tolik potřebné živiny, ale i vláhu, protože v době rozkladu výborně zadržuje vlhkost. Do roka a do dne se přemění v ten nejlepší kompost a to bez práce a finančních nákladů.

Hloupí nebo nevědoucí lidé však považují listí za nepořádek a věnují spoustu námahy a času jeho odstraňování a odvozu. Cpou ho do popelnic, odváží ho do lesa, nebo ho dokonce pálí a zvířata v něm ukryté tak upalují za živa.

Pak vezmou auto a jedou si koupit různobarevné plastové pytle plné krásného kompostu. Ty rozsypou na svojí uklizenou a sterilní zahradu a s pocitem dobře vykonané práce listují po večerech v časopisech a sní svůj sen o fukaru a vysavači na listí, který jim pomůže v tom souboji s přírodou. U toho si naříkají , jak je ta zahrada stojí hodně času, peněz a sil…

Petr Dobrý, říjen 2018, psáno pro FB Zelené domácnosti

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář