Zelenější Vánoce

1 270

Asi se shodneme, že Vánoce jsou v naší společnosti svátkem pevně ukotveným a relativně oblíbeným. Je to ale období, kdy často podléháme trendům a konzumu, a tak jsem si pro vás připravila pár tipů, jak si udělat letos Vánoce trochu “zelenější”.

Výzdoba

Pro navození vánoční atmosféry se domácnosti někdy až předhání ve výzdobě. Ale opravdu platí, že čím víc to bliká a svítí, tím jsou Vánoce hezčí? No jasně, že ne. Světelného smogu máme víc než je zdrávo i bez Vánoc. Pojďme se letos držet trochu zpátky a maličko to zredukovat. Však to znáte, méně je někdy více.

Každý rok se hlavy pomazané sejdou a vyhlašují barvu Vánoc. Jinými slovy se nám snaží vysvětlit, že nutně potřebujeme každou sezónu jiné ozdobičky a nové dekorace. Tady je opravdu potřeba zachovat chladnou hlavu. 

Zdroj: pixabay.com

Mně se osvědčilo probrat, co máme doma a chceme si to nechat. Zbytek dokoupit tak, aby to ladilo ke starým ozdobičkám, ke kterým máme vztah a tak, aby to fungovalo ne jednu sezonu, ale minimálně 10 let. Doporučuji založit vánoční krabici, kam budete dávat ozdoby a dekorace, které vám v domácnosti dobře fungují a které se těšíte, až zase příště vyndáte. 

I takový adventní věnec může mít udržitelnou variantu. Dá se vyrobit nebo pořídit z keramiky nebo přírodních materiálu, které vydrží a měnit můžete pouze svíčky. Dozdobit se dá samozřejmě nasbíranými větvičkami, šiškami nebo sušenými citrusy, takže nemusí být každý rok stejný.

Stromek

Otázka volby stromku se může zdát ošemetná. Možná jste už někdy přemýšleli, jestli je lepší živý, který hned vyhodíte, nebo umělý, který použijete opakovaně a vydrží vám mnoho let. Asi takhle, umělý je levnější (z dlouhodobého hlediska), ale tím jeho výhody končí. Pojďme se na to společně podívat.

stromek neživý

Zdroj:  Instagram, @stromcheck

Opakovatelně použitelný stromek nemusí být jen plastový. Na trhu najdete stromky ze dřeva nebo tvrdého kartonu. Pokud jste zruční, můžete si najít na internetu i návod, jak takový stromek vyrobit. 

Oproti tomu klasický plastový stromek je z hlediska ekologie docela průšvih. Většina se dováží z daleka, typicky z Číny, a jsou vyrobeny z PVC, které recyklovat nejde. Nemůžete ho tedy vyhodit do žlutého kontejneru. Starý plastový stromek patří do sběrného dvora. Nekvalitní PVC v kombinaci s látkami zpomalujícími hoření představují podle některých zdrojů i zdravotní riziko.

stromek živý

Pokud zvolíte variantu živého stromu, tak i zde máte víc možností s různým ekologickým dopadem. Jestli vám stačí malý stromek, můžete si koupit stromeček v květináči, po Vánocích jej dát ven a na jaře zasadit. To je hezké, ne? Takové stromky nabízí brněnská Veronika nebo Toulcův dvůr v Praze.

Stromeček si můžete na svátky i půjčit, existují firmy, které se tím zabývají a jejich sortiment je poměrně široký. Stromek vám sami přivezou a zase odvezou. Za mě rozhodně zajímavá služba. 

Zdroj: pixabay.com

Pokud máte zahrádku, je možné si samozřejmě stromečky pěstovat. Sazenička stojí pár korun a do solidní velikosti vánočního stromku vyrostou za cca 6 let (podle druhu a a podmínek). Může z toho být pěkná rodinná tradice.

Klasický řezaný stromek je určitě lepší vybírat od domácích pěstitelů a ideálně s FSC certifikátem, máte tak jistotu, že byl pěstován s důrazem na udržitelnost. Možností je také vzít stromek z prořezů, který možná nebude úplně pravidelný, ale určitě bude mít své kouzlo.

U stromků z dovozu je problematická doprava z dálky, například z Dánska a Polska.

Řezaný stromek po Vánocích můžete odvézt do sběrného dvora nebo kompostárny. Hodně měst organizuje svoz stromků přímo od popelnic, třeba Praha. Dají se dál použít jako krmivo pro zvířata. V takovém případě je ale nutné se ke stromku podle toho chovat. Pozor si dejte třeba na zbytky rozbitého skla z ozdob nebo zapomenuté háčky. Není ani dobré používat lepidla a tavné pistole, to by nám zvířata nepoděkovala.

Dárky

Zdroj: instagram @zelena_domacnost

I tady platí méně je více. Volte věci, které vydrží dlouho (kniha) nebo naopak krátce (třeba lokální dobroty). Krásné jsou dárky s přesahem, kdy kromě věci kupujete i něco navíc. S takovými dárky vám můžeme pomoci u nás v Zelené domácnosti. Máme několik krásných věcí, jejichž koupí přispějete na dobrou věc a ještě získáte pomocníka v podobě lahve na vodu nebo třeba veselého kartáčku z bambusu. Za zmínku určitě stojí poukazy na obnovu přírody, které mohou být dárkem pro někoho, kdo už prostě všechno má a vy fakt nevíte, co pořídit.

Pokud někdo ve vašem okolí miluje kávu, je velmi dobrým dárkem opakovatelně použitelný termokelímek rCUP/ Circular Cup, který jednak opravdu neteče a navíc se z něj velmi pohodlně pije. Díky unikátně řešenému víčku si káva zachovává i své aroma.  Kelímek je vyroben podle principů cirkulární ekonomiky z jednorázových kelímků na kávu.

Zdroj: instagram @theecocraft

Co se balení dárků týče, sami znáte ty haldy papíru, tašek, plastových stuh, polystyrenu a všeho možného, když je po rozbalování. Zkuste to letos trochu minimalisticky. Papír se dá koupit recyklovaný, místo lepítek a plastových stuh se dá přece použít provázek nebo stuhy látkové, které se do vánoční krabice na příští rok ještě vmáčknou. Zajímavé je také využití starých map z dovolené, nebo třeba novinový papír s nevyplněnou křížovkou, kterou si můžete společně pod stromečkem vyluštit. Dárky lze balit i do látek. Inspirace je na internetu spousta. 

Je to klišé, ale nezapomeňte, že Vánoce jsou hlavně o setkávání s rodinou. O společně stráveném čase u dobrého jídla, u pohádky a na procházkách, aby nám trochu slehlo. Vánoce jsou o smíchu a slzách, když myslíme na ty, kteří s námi už neslaví. Vánoce nejsou o hromadách věcí, kterými se každoročně zahrnujeme. 

Krásný předvánoční čas všem.

P.S. Kdybyste chtěli vypustit kapra zpět na svobodu, tak to prosím nedělejte, on to velmi pravděpodobně nedá a zahyne. Na rozdíl od jiných vánočních zvyků, je tento velmi hloupý a pro zvíře i životně nebezpečný! 

 

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.