(Eko) střípky z tisku 16.-30.8. 2018

0 730

Podle organizace Greenpeace si průměrný obyvatel planety v roce 2016 nakoupil o 60 procent víc oblečení než 15 let nazpět, a navíc si nechává oblečení v šatníku kratší dobu.

Každou minutu se prodá ve světě milion plastových lahví. V roce 2016 se prodalo 480 miliard plastových lahví. V roce 2021 se vyhodí 538 miliard „petek“. Jen polovina těchto lahví se zrecykluje.

Vyzbrojen holýma rukama a desítkami pytlů na odpadky vstoupil Muhammad Usáma Hujdž na pláž v letovisku Nábil na severu Tuniska odhodlán splnit si svůj cíl: projít ve vedru 300 kilometrů a po cestě vyčistit 30 pláží. Píše o tom agentura AFP.

Americká organizace Skupina pro ochranu krajiny přišla s novým testem, který přináší další střelivo odpůrcům přípravků na hubení plevele jako je Roundup. Škodlivá látka je podle nich obsažena ve snídaňových cereáliích a zvyšuje prý riziko vzniku rakoviny u dětí. Scott Partridge, viceprezident firmy Monsanto, vyrábějící Roundup, nové poznatky odmítl stejně tvrdě, jako ty předchozí. Programem „aktivistů“ je podle něj vyvolávat strach a deformovat vědu.

V Dubaji plánují největší obchodní centrum na světě. Díky technologiím má na nákupy přivést i mladší generace

Vědci pracují na neviditelném „čárovém kódu“, který bude možné nastříkat na hovězí maso. Spotřebitelé by ho naskenovali chytrým telefonem, a ujistili se tak o původu výrobku. Cílem je zamezit podvodům, jako byl například celoevropský skandál se zaměňováním hovězího masa za koňské v roce 2013, napsal britský deník The Daily Telegraph.

Po přelomovém verdiktu kalifornského soudu, který nařídil Monsantu, výrobci glyfosátových pesticidů, zaplatit odškodné ve výši 6,5 miliardy korun muži umírajícímu na rakovinu , a který přichází pouhý rok poté, co Evropská unie rozhodla o pětiletém prodloužení povolení glyfosátu, se proti němu vyslovují také evropské politické osobnosti. “Musíme bojovat s invazí této látky na náš trh, hrozbou, která existuje jen kvůli obludným obchodním dohodám podepsaných ve jménu zisku,” uvedl místopředseda italské vlády Luigi Di Maio .

Homo erectus neboli člověk vzpřímený byl až donedávna považovaný za jednoho z našich přímých předků. Nyní se však objevilo tvrzení, že se jednalo o slepou vývojovou větev. Podle nové studie si totiž mohli tito dávní hominidé za svůj zánik v podstatě sami. Byli natolik líní přicházet s inovacemi a posouvat se kupředu, že se nedokázali přizpůsobit změnám klimatu.

Keith Mitchell z britského Newcastlu je otec roku: svému tříletému synovi Oscarovi postavil k narozeninám dokonalou kopii legendární dodávky Volkswagen Transporter. Podvozek má ze starého elektrického vozítka a cesty i chodníky může brázdit legálně – nejrychleji však 13 kilometrů za hodinu.

„Stále větší uplatnění robotů zaznamenáváme v živočišné výrobě, kde jde především o dojicí roboty a automatické krmné linky. V rostlinné výrobě se zase rozšiřují drony se speciálními kamerami. Zatím je jejich využití v Česku v začátcích, ale lze předpokládat rychlý rozvoj těchto technologií,“ říká ředitel Výzkumného ústavu zemědělské techniky Antonín Machálek.

Český velvyslanec ve Spojených státech Hynek Kmoníček by mohl dobře zvládat nepředvídatelné chování amerického prezidenta Donalda Trumpa díky svému netradičnímu přístupu k diplomacii. Domnívá se to novinářka televize CBS z reportáže o Kmoníčkovi, kterou v pátek televize zveřejnila na svých internetových stránkách. Natočila rozhovor s Kmoníčkem v jeho washingtonské rezidenci, kde mu na stěnách visí trofeje exotických zvířat zabitých v zemích jeho dřívějšího působení.

Úhoř je na hraně vyhynutí, je výnosnější než kokain

Za úhynem více než sta tun ryb v největším moravském rybníku Nesyt nemuselo být pouze vedro. Nájemce, kterým je Rybářství Hodonín, do Nesytu zřejmě vysadil ryb více, než mu pravidla hospodaření a především aktuální vodní stav umožňovaly. Jednatel společnosti Oldřich Pecha uvedl, že v rybníku bylo 150 tisíc ryb.

Nejstarší a nejtvrdší led v Arktidě se začíná rozpadat. Jeho poškození se projevilo severně od Grónska, kde je tradičně zamrzlý i v průběhu léta. Doposud nezaznamenaný úkaz se letos objevil už dvakrát – v únoru a srpnu. Podle meteorologů za to může teplý vítr a klimatické změny vyvolané masivní vlnou veder na severní polokouli.

Americká technologická společnost IBM si nechala patentovat dron, který dokáže rozpoznat únavu a doručit člověku kávu. Informoval o tom britský zpravodajský server BBC.

Anna Alešová, trojka pražské kandidátky hnutí Jauner a majitelka cirkusu Andres, uvedla pro iDNES.cz, že by v pražském zastupitelstvu ráda zlepšila podmínky pro cirkusy. „V cirkusu odjakživa byla zvířátka, tak bychom je tam rádi ponechali. Chceme, aby v Praze byly pozemky pro cirkusy jako v Přerově, kde jsou zdarma. uvedla Alešová. Upřesnila, že strana je tvořená lidmi od cirkusu a lunaparků, protože jinde nemají zastání.

Téměř pět tisíc chovatelů sobů si neví rady s tím, jak v průběhu zimy nakrmí asi čtvrt milionu zvířat. Žádají vládu o nouzové financování krmiva, kterým musí nahradit zimní pastviny.Ty zůstaly po mimořádném období sucha zcela vyprahlé a jejich zotavení může trvat i dalších třicet let. Sámové (v Česku známější pod názvem Laponci) mají ve Švédsku na chov sobů výhradní právo, přežvýkavce využívají na maso, kožešiny nebo paroží.

Fastfoodový gigant McDonald’s ČR loni zvýšil zisk na 266,2 milionu korun, o rok dřív vydělal téměř 208 milionů. Loňský zisk je nejlepším výsledkem od vstupu americké firmy na tuzemský trh v roce 1992, uvedl server E15.cz.

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář