Recenze: Můj sešit pozorování a aktivit

1 421

Každý ze sešitů navede děti především k pozorování přírody kolem sebe, děti si vyzkouší různé techniky jako je malování, vystřihování, nalepování, spojovačky, dokreslování, ale také praktické úkoly, ke kterým budou potřebovat asistenci dospělých. Takové úkoly mi přijdou nejvíc smysluplné, protože co si dítě naživo vyzkouší, to už jen tak nezapomene, to ale platí i u dospělých, kteří se taky hodně přiučí. No co si budeme povídat, jestli nejste studovaný a praktikující biolog, tak některé informace budou i pro vás nové. Ale ničeho se nebojte, v tom je právě to kouzlo, v tom společném objevování nového či zapomenutého.

Sešity můžete pořídit všechny, nebo se rozhodnout podle zaměření a podle toho, kde se dítě nejčastěji pohybuje. Součástí jsou i různé “úkoly“ v terénu jako třeba sběr ptačího pírka v případě sešitu Ptáci, obtisk kůry v sešitu Stromy, některé vychytávky si možná pamatujete z dětství. Také jste si vyráběli dlouhý nos z nažky javoru? Já to dělám občas dodnes.

V sešitech najdete i různé odkazy, které vedou do online světa, nebo třeba tipy na tematické výlety a výstavy, zapojit se tak může úplně celá rodina.

Hmyz

Hmyz v hlavní roli, takže pokud máte z těchto tvorů panickou hrůzu, můžete ji spolu s dětmi překonat a zjistit, jak moc je svět hmyzu úžasný a rozmanitý. Jestli jste si ale jistí, že žádné objevování hmyzu podstupovat nechcete, raději sáhněte po jiném sešitu, třeba Ptáci nebo Stromy.

Hmyz

Ptáci

Ptáky můžete pozorovat jak v přírodě, tak ve městě v parku. Je to milé a univerzální téma, jak se seznámit s přírodou. Pozorování, poslouchání a krmení ptáků udělá dobře nejen dětem, ale i vám. Kdo ví, třeba máte doma budoucího ornitologa.

Ptáci

Zahrádka

Sešit na téma zahrádka je asi nejpraktičtější, protože učí děti o plodinách a součástí je i návod na pěstování rostlin na záhonku. Takže jestli máte prostor pro hrabání se v hlíně, může si vaše dítko podle návodu vypěstovat něco k jídlu. Děti bez zahrádky využijou návody na pěstování v květináči nebo na balkoně. Sešit se přiklání k ekologickému pěstování, takže pokud jste rodič tímto tématem nepolíbený, rozšíří se vám obzory.

Zahrádka

Stromy

Děti se díky tomuto pracovnímu sešitu seznamují se všemi částmi stromů a všechny si můžou v rámci terénních aktivit pěkně osahat. Součástí je i návod na vypěstování stromu ze semínka nebo třeba recept na výrobu pomazánky z jedlých kaštanů.

Stromy

Příroda ve městě

Sešit pro děti, které z města nevystrčí nos, nebo pro ty, kteří se chtějí přesvědčit, že ve městě to žije více, než byste čekali. Nemusíte na daleké poutě, stačí zůstat v místě bydliště a dobře pozorovat, co se kolem vás děje. Kde co roste a co s námi žije ve městech za živočichy? Sešit s podtitulem Příroda ve městě vybízí k pečlivému zmapování okolí i k drobnému zvelebování prostředí města.

Příroda ve městě

Čtyři roční období

Jde o stejný formát jako předešlé sešity, ale 2x více stránek. Sešit Čtyři roční období je plný medailonků jednotlivých živočichů a rostlin charakteristických pro dané období a navíc je ke každé roční době dvoustrana s tipy na pozorovací a tvořící aktivity.

Čtyři roční období

Pět pracovních sešitů, které jsou plné tipů na aktivity jak u stolu, tak v přírodě nebo ve městě, plus sešit, který dětem pomůže udělat si představu o tom, co se v přírodě během celého roku děje. Můžete si je vzít s dětmi do terénu, ale není to vůbec nutné, protože většinou jde hlavně o to, zapsat, co jsem viděli nebo slyšeli. To se dá udělat i doma, když se vrátíte z procházky.

Sešity jsou doporučené pro děti od 5 let a rozhodně je vhodné, aby jednotlivé úkoly dávaly děti dohromady s rodičem nebo třeba se starším sourozencem. I dospělák se něco přiučí, takže jestli hledáte nějaký zajímavý způsob, jak své děti hravou formou nadchnout pro přírodu, rozhodně stojí za to tyhle sešity vyzkoušet.

 

Všechny tyto pracovní sešity a spoustu dalších publikací pro zvídavé děti zakoupíte v oddělení Dětské knihy o přírodě.

Úvodní foto: zelená domácnost

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.